Placki śniadaniowe na sodzie, to idealny początek każdego dnia. Wybornie smakują z porcją ulubionych owoców i płynnym miodem. Puszyste i dosłownie rozpływające się w ustach. Idealne dla dzieci i dorosłych.
Przygotowanie placków na sodzie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować składniki. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach i sodzie, która sprawia, że placki robią się puszyste i szybko rosną na patelni.
Szybki przepis na: Niedzielne, zdrowe śniadanie
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 3 średniej wielkości jajka
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
Dodatkowo
- owoce
- miód
- syrop klonowy
Placki śniadaniowe na sodzie – przepis
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw mieszamy jogurt naturalny z sodą oczyszczoną i odstawiamy na chwilę na bok.
Jak przygotować: Klasyczne pancakes z syropem klonowym
W misce ubijamy jajka z cukrem. Kolejno dodajemy olej roślinny, mleko, przesianą mąkę pszenną i sodę z sodą oczyszczoną. Miksujemy wszystkie składniki na średnich obrotach do połączenia. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 10 minut.
Na rozgrzaną małą patelnię nalewamy porcje ciasta na grubość około 0,5 cm. Placki smażymy na średnim płomieniu około 1 minutę z jednej strony do pojawienia się charakterystycznych bąbelków na powierzchni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 30 sekund.
Gotowe placki podajemy z porcją owoców i miodem.
Smacznego!