Babeczki czekoladowe, to idealny pomysł na szybki i słodki deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się również na imprezy, pikniki lub do pracy. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Połączenie naturalnego kakao i gorzkiej czekolady zachwyci każdego.
Czekoladowe babeczki są niezwykle proste w przygotowaniu. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do ich przygotowania warto zawołać dzieci.
Babeczki można śmiało wzbogacać o ulubione dodatki, np. posiekane orzechy laskowe lub bakalie. Można je też udekorować ulubionym kremem.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdź KONIECZNIE przepis: Muffinki cytrynowe
Babeczki czekoladowe składniki
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka klasy L
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 130 g drobnego cukru
- 250 ml mleka
- 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
Babeczki czekoladowe przepis
Czekoladę siekamy i odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy składniki łyżką.
W drugiej misce mieszamy ręczną trzepaczką lub miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy olej i mleko, wszystko mieszamy.
Jak przygotować: Proste muffinki z jagodami
Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.

Smacznego!
Idealna propozycja na wekend :)