Babeczki czekoladowe, to idealny pomysł na szybki i słodki deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się również na imprezy, pikniki lub do pracy. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Połączenie naturalnego kakao i gorzkiej czekolady zachwyci każdego.

Czekoladowe babeczki są niezwykle proste w przygotowaniu. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do ich przygotowania warto zawołać dzieci.

Babeczki można śmiało wzbogacać o ulubione dodatki, np. posiekane orzechy laskowe lub bakalie. Można je też udekorować ulubionym kremem.

Obejrzyj nasze filmy:

Sprawdź KONIECZNIE przepis: Muffinki cytrynowe

Babeczki czekoladowe składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka klasy L
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 130 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 60 g gorzkiej czekolady

Babeczki czekoladowe przepis

Czekoladę siekamy i odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy składniki łyżką.

W drugiej misce mieszamy ręczną trzepaczką lub miksujemy jajka z cukrem. Następnie dodajemy olej i mleko, wszystko mieszamy.

Jak przygotować: Proste muffinki z jagodami

Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.

Czekoladowe babeczki
Babeczki czekoladowe

Smacznego!