Szybkie muffinki cytrynowe to deser, który z pewnością zachwyci każdego domownika. Ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu. Sekretem każdych muffinek jest ich oddzielne wymieszanie suchych i mokrych składników.

Sprawdźcie jak smakuje ten deser z tego przepisu i koniecznie dajcie znać w komentarzu.

Sprawdź przepis na: Czekoladowe muffinki

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 100g masła
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki (ok. 370g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić: Proste muffinki z jagodami

Muffinki cytrynowe – przepis

  1. Potrzebujemy roztopione masło. Wkładamy je do rondelka, podgrzewamy, a następnie studzimy.
  2. Suche składniki mieszamy w misce – mąkę, cukier wanilinowy, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny
  3. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mokre składniki – sok z cytryny, jogurt, jajka, masło.
  4. Zarówno mokre jak i suche składniki bardzo delikatnie łączymy ze sobą.
  5. Przygotowane ciasto nakładamy do foremek do muffinek. Jeśli mamy, możemy wyłożyć wcześniej foremkę papilotkami.
  6. Muffinki cytrynowe pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Tylko pamiętajcie aby wcześniej nagrzać piekarnik.

Muffinki cytrynowe

Przeczytaj również: Muffiny z brokułem i żółtym serem

Smacznego!