Szybkie muffinki cytrynowe to deser, który z pewnością zachwyci każdego domownika. Ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu. Sekretem każdych muffinek jest ich oddzielne wymieszanie suchych i mokrych składników.
Sprawdźcie jak smakuje ten deser z tego przepisu i koniecznie dajcie znać w komentarzu.
Sprawdź przepis na: Czekoladowe muffinki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 100g masła
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki (ok. 370g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić: Proste muffinki z jagodami
Muffinki cytrynowe – przepis
- Potrzebujemy roztopione masło. Wkładamy je do rondelka, podgrzewamy, a następnie studzimy.
- Suche składniki mieszamy w misce – mąkę, cukier wanilinowy, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny
- W oddzielnej misce łączymy ze sobą mokre składniki – sok z cytryny, jogurt, jajka, masło.
- Zarówno mokre jak i suche składniki bardzo delikatnie łączymy ze sobą.
- Przygotowane ciasto nakładamy do foremek do muffinek. Jeśli mamy, możemy wyłożyć wcześniej foremkę papilotkami.
- Muffinki cytrynowe pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Tylko pamiętajcie aby wcześniej nagrzać piekarnik.
Przeczytaj również: Muffiny z brokułem i żółtym serem
Smacznego!