Fasolka, jajko na twardo, tost – to śniadanie w style angielskim. Jest ono bardzo pożywne, ale też i stosunkowo ciężkie. Oczywiście podane z brytyjską herbatą.

Tak przygotowane śniadanie idealnie sprawdzi się w chłodne dni… doda nam energii na cały nadchodzący dzień.

Tutaj pójdziemy troszkę na łatwiznę i skorzystamy z gotowej fasolki w sosie pomidorowym dostępnej w wielu marketach. Będzie szybciej, ale tak czy tak doprawiamy jej smak.

Obejrzyj nasze filmy:

Zobacz również: Klasyczne pancakes z syropem klonowym

Składniki

  • fasolka w sosie pomidorowym (w puszce)
  • 4-5 plasterków wędzonego boczku
  • pieczywo tostowe
  • łyżka masła
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przeczytaj przepis na: Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą

Fasolka, jajko na twardo, tost – przepis

  1. W rondelku podgrzewamy fasolkę. Doprawiamy ją solą, pieprzem, szczypta majeranku albo oregano też nie zaszkodzi.
  2. Na patelni grillujemy plastry boczku.
  3. Na patelni z odrobiną masła smażymy jajko na twardo. Podczas smażenia doprawiamy je solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, aby białko było ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Takie jajko smażymy ok. 5-6 minut.
  4. Pieczywo tostowe zapiekamy w tosterze, piekarniku, albo na suchej patelni.
  5. Na talerz wykładamy grillowane plastry boczku, na nich wykładamy fasolkę, obok tosty i jajko na twardo. Jajko możemy posypać natką pietruszki i posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Zobacz także: Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi

Fasolka, jajko na twardo, tost - prawdziwe brytyjskie śniadanie

Smacznego!