Fasolka, jajko na twardo, tost – to śniadanie w style angielskim. Jest ono bardzo pożywne, ale też i stosunkowo ciężkie. Oczywiście podane z brytyjską herbatą.
Tak przygotowane śniadanie idealnie sprawdzi się w chłodne dni… doda nam energii na cały nadchodzący dzień.
Tutaj pójdziemy troszkę na łatwiznę i skorzystamy z gotowej fasolki w sosie pomidorowym dostępnej w wielu marketach. Będzie szybciej, ale tak czy tak doprawiamy jej smak.
Obejrzyj nasze filmy:
Zobacz również: Klasyczne pancakes z syropem klonowym
Składniki
- fasolka w sosie pomidorowym (w puszce)
- 4-5 plasterków wędzonego boczku
- pieczywo tostowe
- łyżka masła
- jajka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przeczytaj przepis na: Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą
Fasolka, jajko na twardo, tost – przepis
- W rondelku podgrzewamy fasolkę. Doprawiamy ją solą, pieprzem, szczypta majeranku albo oregano też nie zaszkodzi.
- Na patelni grillujemy plastry boczku.
- Na patelni z odrobiną masła smażymy jajko na twardo. Podczas smażenia doprawiamy je solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, aby białko było ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Takie jajko smażymy ok. 5-6 minut.
- Pieczywo tostowe zapiekamy w tosterze, piekarniku, albo na suchej patelni.
- Na talerz wykładamy grillowane plastry boczku, na nich wykładamy fasolkę, obok tosty i jajko na twardo. Jajko możemy posypać natką pietruszki i posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Zobacz także: Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi
Smacznego!