
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie.
Najlepiej jest je przygotować w sezonie jak dostępne są świeże szparagi.
Lista składników oraz przepis na to śniadanie znajduje się poniżej…
Składniki na jajecznicę
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- ewentualnie szczypta pieprzu
Dodatkowo składniki
- zielone szparagi
- szynka długo dojrzewająca
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi – przepis
- Do miski wbijamy jajka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy mleko i roztrzepujemy.
- Na rozgrzanej patelni, na masełku cały czas mieszając smażymy jajecznicę.
- Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, aby nie gotować szparagów zbyt długo, bo staną się łykowate.
- Na talerzu układamy zwiniętą szynkę, następnie jajecznicę, a na wierzchu ugotowane szparagi.
Smacznego!
Spoko przepis