Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi

Pomysł na śniadanie - jajecznica i szparagi

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie.

Najlepiej jest je przygotować w sezonie jak dostępne są świeże szparagi.

Lista składników oraz przepis na to śniadanie znajduje się poniżej…

Składniki na jajecznicę

  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • ewentualnie szczypta pieprzu

Dodatkowo składniki

  • zielone szparagi
  • szynka długo dojrzewająca

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi – przepis

  1. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy mleko i roztrzepujemy.
  2. Na rozgrzanej patelni, na masełku cały czas mieszając smażymy jajecznicę.
  3. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, aby nie gotować szparagów zbyt długo, bo staną się łykowate.
  4. Na talerzu układamy zwiniętą szynkę, następnie jajecznicę, a na wierzchu ugotowane szparagi.

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.