Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut.
Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki i do dzieła…
Składniki
- pęczek szparagów
- szynka długo dojrzewająca
- sól
Składniki na sos chrzanowy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis na szparagi w szynce z sosem chrzanowym
- Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Pamiętajcie, że szparagi zbyt długo gotowane robią się łykowate.
- Ugotowane szparagi zawijamy w szynkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 10 minut.
Przepis na sos chrzanowy
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. I odstawiamy na ok. 5 minut aby przegryzły się smaki.
Smacznego!