Sezon na szparagi dobiega końca, postanowiliśmy przygotować szparagi w szynce z sosem chrzanowym. Pyszna i lekka kolacja do przygotowania w kilka minut.

Sprawdź, wszystkie potrzebne składniki i do dzieła…

Składniki

  • pęczek szparagów
  • szynka długo dojrzewająca
  • sól

Składniki na sos chrzanowy

  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przepis na szparagi w szynce z sosem chrzanowym

  1. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Pamiętajcie, że szparagi zbyt długo gotowane robią się łykowate.
  2. Ugotowane szparagi zawijamy w szynkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 10 minut.

Przepis na sos chrzanowy

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. I odstawiamy na ok. 5 minut aby przegryzły się smaki.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: