Spaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie.
Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych szparagów. Danie to przygotujemy bardzo szybko i z całą pewnością będzie pysznie…
Składniki (na 2 porcje)
- makaron spaghetti
- 150g chorizo
- 12 surowych krewetek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 8 zielonych szparagów
- szczypta pieprzu
- 8 pomidorków koktajlowych
Spaghetti z chorizo i krewetkami – przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minut. Odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Na patelni na oliwie i maśle przesmażamy posiekaną szalotkę. Jak będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
- Po dosłownie 15 sekundach dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę chorizo.
- Smażymy 2 minuty i dodajemy krewetki.
- Jak krewetki zaczną robić się różowe, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
- Smażymy wszystko ok. 3-4 minut i na sam koniec dodajemy pokrojone szparagi.
- Na patelnię przekładamy makaron i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!