Spaghetti z chorizo i krewetkami z dodatkiem szparagów to wyśmienite i bardzo aromatyczne danie.

Idealne połączenie aromatycznego i pikantnego chorizo z delikatnym smakiem krewetek i zielonych szparagów. Danie to przygotujemy bardzo szybko i z całą pewnością będzie pysznie…

Składniki (na 2 porcje)

  • makaron spaghetti
  • 150g chorizo
  • 12 surowych krewetek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 8 zielonych szparagów
  • szczypta pieprzu
  • 8 pomidorków koktajlowych

Spaghetti z chorizo i krewetkami – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minut. Odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Na patelni na oliwie i maśle przesmażamy posiekaną szalotkę. Jak będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
  4. Po dosłownie 15 sekundach dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę chorizo.
  5. Smażymy 2 minuty i dodajemy krewetki.
  6. Jak krewetki zaczną robić się różowe, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
  7. Smażymy wszystko ok. 3-4 minut i na sam koniec dodajemy pokrojone szparagi.
  8. Na patelnię przekładamy makaron i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze.

Spaghetti z chorizo i krewetkami

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!