Ceviche z krewetek to jest rodzaj lekkiej sałatki z surowej ryby, albo owoców morza marynowanych w soku z limonki. Do tej sałatki wykorzystujemy świeże ryby, wiele osób się tego boi, jednak jeśli znajdziecie dobry sklep z rybami to nie musicie się już tego obawiać. Pokażę Wam jak przygotować ceviche z krewetek.

Skąd pochodzi ceviche

Ceviche to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, a dokładniej z Peru. Jest ono bardzo popularne w tamtych regionach i do jego przygotowania używa się surowych ryb oraz krewetek. Jednym z popularniejszych odmian jest właście ceviche z krewetek.

Dlaczego ceviche z krewetek jest tak smaczne?

Krewetki swój wyjątkowy smak zawdzięczają marynowaniu w soku z cytrusów. Uzyskamy w ten sposób pyszne, orzeźwiające owoce morza. Ceviche z krewetek przygotowuje się, ze świeżych, niegotowanych skorupiaków. Nie trzeba się tego obawiać, bowiem kwas zawarty w soku z limonki, cytryny, pomarańczy doprowadzi do denaturacji białka i struktura będzie identyczna jak po poddaniu ich obróbce termicznej.

Obejrzyj nasze filmy:

Proces denaturacji nie uchroni krewetek przez bakteriami, dlatego tak bardzo ważne jest aby kupić świeże owoce morza od sprawdzonego sprzedawcy.

Z jakich produktów można przygotować ceviche?

Ceviche można przygotować z białych ryb – m.in. dorsza, soli, dorady. Pyszne będzie również przygotowane z makreli oraz łososia.

Czym zastąpić surowe owoce morze?

Jeśli mimo wszystko nadal się obawiacie surowych krewetek to wykorzystajcie już te delikatnie obgotowane. A następnie postępujcie tak jak w przypadku surowych krewetek.

Smaczny przepis na: Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki

Składniki do ceviche z krewetkami

  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok z 1/2 grejpfruta
  • szczypta soli
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta białego pieprzu
  • 200g surowych krewetek
  • 1/2 czerwonej cebuli

Możecie w tym daniu wykorzystać dowolne owoce cytrusowe, jakie lubicie. Oczywiście pamiętajcie, że podstawą jest limonka. W zależności od tego jakie krewetki macie, dajcie je do sałatki w całości, albo pokrójcie na mniejsze kawałki.

Ceviche z krewetek [PRZEPIS]

Krewetki dokładnie myjemy, obieramy z pancerzyków. Następnie nacinamy wzdłuż i usuwamy jelito. W zależności od tego, jakiej wielkości krewetki mamy, albo zostawiamy je w całości, albo kroimy na mniejsze kawałki. Do krewetek wyciskamy sok z limonki, grejpfruta i cytryny. Całość doprawiamy szczyptą soli, białego pieprzu.

Prosty przepis na krewetki: Włoskie tagliatelle z krewetkami

Dodajemy też skórkę z jednej cytryny. Oczywiście wcześniej cytryna powinna być wyszorowana i wyparzona. Do sałatki dodajemy również bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. W zależności od upodobania Waszego podniebienia, możecie dać z nasionami (będzie ostrzejsza), albo bez. Na koniec dodajemy odrobinę kolendry i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Wszystko mieszamy, albo bardzo delikatnie.

Krewetki w sosie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i przekładamy sałatkę do miseczki.

Ceviche z krewetek
Ceviche z krewetek

Smacznego!