Sałatka z łososiem w stylu wietnamskim to propozycja na pyszny lunch, obiad, kolację w orientalnym stylu. Mamy tutaj połączenie imbiru, sosu sojowego, świeżości sałaty i ogórka z pysznym delikatnym w smaku łososiem. Przepis na to danie jest inspirowany oryginalnym przepisem Jamiego Olivera.
Oryginalny przepis jest z dodatkiem ostrej papryczki chilli, ale jeśli wolicie znacznie łagodniejsze smaki to dajcie jej znacznie mniej, albo zrezygnujcie.
Składniki na 2 porcje
- 200g miksu sałat
- 200g filetu z łososia
- 1 duży ogórek zielony
- 8 rzodkiewek
- 1 cebula dymka
- 2 kromki pieczywa
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Koniecznie do tego przepisu wykorzystajcie łososia ze skórą. Podpieczona skóra nadaje charakteru tej sałatce. Wykorzystajcie dowolne pieczywo jakie lubicie, może być czerstwe.
Obejrzyj nasze filmy:
Szybki przepis na: Łosoś w słodkiej marynacie z ratatouille
Składniki na sos
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 cm imbiru
- 1/2 papryczki chilli
Sałatka z łososiem w stylu wietnamskim [PRZEPIS]
Zaczynamy od przygotowania łososia i grzanek. Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy łososia na parę minut. Pieczywo skrapiamy oliwa z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy je ok. 20 minut, powinny wyjść nam chrupiące grzanki.
Po ok. 10 minutach do piekarnika wkładamy łososia i pieczemy go przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Łososia zaczynamy piec skórą do dołu. Wyciągamy grzanki, a w piekarniku włączamy funkcję grilla. Łososia przekładamy do góry skórą, funkcja grilla sprawi, że będzie ona chrupiąca. Po upieczeniu łososia wyjmujemy i studzimy. Dzielimy na mniejsze kawałki.
Do miseczki ścieramy imbir, papryczkę chili, dodajemy sos sojowy, ocet i oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Na talerzu układamy miks sałat, pokrojone na ćwiartki, albo na połówki rzodkiewki. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Ogórka kroimy w kostkę, albo w paseczki, ale najpierw usuńcie z niego wodnisty środek z nasionami. Do sałatki dodajemy łososia, całość skrapiamy przygotowanym sosem i podajemy z grzankami.
Smacznego!