Łosoś z słodkiej marynacie z warzywami i frytkami to bardzo zdrowy i bardzo szybki w przygotowaniu obiad, w dużej mierze przygotowany z półproduktów. Frytki przygotujemy w piekarniku bez tłuszczu, a warzywa podsmażymy na patelni na 2 łyżkach oliwy. Mimo, że jest ona dość kaloryczna, to bardzo zdrowa.
Oczywiście kluczem tej potrawy jest marynata do łososia. To ona nadaje cały smak.
Składniki na 2 porcje
- filet z łososia ok. 320 g
- frytki mrożone
- warzywa na patelnię
- ulubione przyprawy np. majeranek, bazylia, oregano
- sól
- pieprz
Składniki na marynatę
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina czarnego pieprzu
Tutaj używam sosu sojowego, więc doskonale zastąpi oni mi sól, której nie muszę już używać.
Obejrzyj nasze filmy:
Dodatkowo
- frytki mrożone
Łosoś z słodkiej marynacie z warzywami i frytkami – przepis
Jak wspomniałem już na początku, będzie to obiad przygotowany z półproduktów, więc bardzo, bardzo szybki. Jednak cały czas trzeba pamiętać, że zdrowy i smaczny.
Zaczynamy zatem od nagrzania piekarnika do 200 st. C. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki. Wkładamy je do piekarnika. W tym czasie przygotowujemy marynatę, marynujemy w niej łososia. Po 10 minutach pieczenia frytek wkładamy do piekarnika łososia. Ryba powinna się piec około 12 minut. Podczas kiedy łosoś się piecze, na patelni na odrobinie oliwy przesmażamy warzywa. Podczas smażenia doprawiamy je do smaku odrobiną ulubionych przypraw. Klasyka to już oregano, bazylia, sól i pieprz. Możecie również wykorzystać na przykład gotową mieszankę ziół sałatkowych, albo ziół śródziemnomorskich.
Wszystko wykładamy na talerze i dekorujemy plasterkiem cytryny.
Smacznego!