Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym to danie inspirowane odrobiną orientu. Wykorzystamy do jego przygotowania zarówno słodkie cytrusy, jak i imbir, ocet ryżowy i czosnek. Te wszystkie składniki stworzą niepowtarzalne połączenie smaków, bardzo często spotykane w kuchni azjatyckiej.

Pierś z kurczaka pieczona w rękawie będzie delikatna i bardzo soczysta w smaku. Ja podaję kurczaka z ugotowanym białym ryżem i bardzo prostą sałatką.

Składniki (na 2 porcje)

  • 60g białego ryżu
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 garści miksu sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ewentualnie ocet balsamiczny

Składniki na sos pomarańczowy

  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 pęczku natki pietruszki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka miodu

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym – przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Imbir, czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Do miseczki dodajemy startą skórkę z pomarańczy a następnie wyciśnięty z niej sok. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ocet ryżowy, miód i przyprawy. Całość mieszamy i marynujemy mięso. Mięso odstawiamy do lodówki na 2-4 godziny, aby porządnie przeszło smakiem sosu.

Obejrzyj nasze filmy:

Następnie wkładamy filety z kurczaka do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.

W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Możecie wykorzystać dowolny ryż, jaki lubicie – jaśminowy, brązowy, biały. Pamiętajcie tylko, że każdy ryż gotujemy przez inny czas.

Na talerzach układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego i pokrojoną w paseczki paprykę. Całość skrapiamy octem balsamicznym.

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym
Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym

Smacznego!