Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym to danie inspirowane odrobiną orientu. Wykorzystamy do jego przygotowania zarówno słodkie cytrusy, jak i imbir, ocet ryżowy i czosnek. Te wszystkie składniki stworzą niepowtarzalne połączenie smaków, bardzo często spotykane w kuchni azjatyckiej.
Pierś z kurczaka pieczona w rękawie będzie delikatna i bardzo soczysta w smaku. Ja podaję kurczaka z ugotowanym białym ryżem i bardzo prostą sałatką.
Składniki (na 2 porcje)
- 60g białego ryżu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 garści miksu sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- zielony ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- ewentualnie ocet balsamiczny
Składniki na sos pomarańczowy
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 pęczku natki pietruszki
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka miodu
Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym – przepis
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Imbir, czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Do miseczki dodajemy startą skórkę z pomarańczy a następnie wyciśnięty z niej sok. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ocet ryżowy, miód i przyprawy. Całość mieszamy i marynujemy mięso. Mięso odstawiamy do lodówki na 2-4 godziny, aby porządnie przeszło smakiem sosu.
Obejrzyj nasze filmy:
Następnie wkładamy filety z kurczaka do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Możecie wykorzystać dowolny ryż, jaki lubicie – jaśminowy, brązowy, biały. Pamiętajcie tylko, że każdy ryż gotujemy przez inny czas.
Na talerzach układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego i pokrojoną w paseczki paprykę. Całość skrapiamy octem balsamicznym.

Smacznego!