Zupa dyniowa z imbirem jest to zupa sezonowa. Jednak obecnie dynię możemy kupić przez cały rok, a także w postaci mrożonej, więc tą potrawę możecie przygotować zawsze, kiedy macie tylko ochotę.
Zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca więc idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne, zimowe wieczory. Przygotowanie tego dania jest dość proste, więc nie zajmie Wam zbyt dużo czasu.
Dodatek imbiru sprawi, że z całą pewnością poprawi naszą odporność i nas rozgrzeje.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj o: Imbir- właściwości zdrowotne
Składniki
- 700g dyni
- 3 duże ziemniak
- 2-3 cm imbiru
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej do smażenia
- jako dodatek – łyżka śmietany
- 0,75 l bulionu
Przeczytaj również: Bulion warzywny
Zupa dyniowa z imbirem – przepis
- Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy środek i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki, cebulę, marchewkę również kroimy w kostkę.
- Czosnek drobno siekamy.
- W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulkę. Jak będzie szklista dodajemy cukinię, marchewkę, ziemniaki i całość chwilę smażymy.
- Podlewamy wszystko bulionem, dodajemy czosnek i imbir. Gotujemy wszystko ok. 25 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy kurkumę, szczyptę soli, pieprzu i wszystko blendujemy.
Zobacz również: Zielona zupa cukiniowa
Smacznego!