Zupa dyniowa z imbirem jest to zupa sezonowa. Jednak obecnie dynię możemy kupić przez cały rok, a także w postaci mrożonej, więc tą potrawę możecie przygotować zawsze, kiedy macie tylko ochotę.

Zupa jest bardzo sycąca i rozgrzewająca więc idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne, zimowe wieczory. Przygotowanie tego dania jest dość proste, więc nie zajmie Wam zbyt dużo czasu.

Dodatek imbiru sprawi, że z całą pewnością poprawi naszą odporność i nas rozgrzeje.

Obejrzyj nasze filmy:

Przeczytaj o: Imbir- właściwości zdrowotne

Składniki

  • 700g dyni
  • 3 duże ziemniak
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej do smażenia
  • jako dodatek – łyżka śmietany
  • 0,75 l bulionu

Przeczytaj również: Bulion warzywny

Zupa dyniowa z imbirem – przepis

  1. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy środek i kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki, cebulę, marchewkę również kroimy w kostkę.
  3. Czosnek drobno siekamy.
  4. W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulkę. Jak będzie szklista dodajemy cukinię, marchewkę, ziemniaki i całość chwilę smażymy.
  5. Podlewamy wszystko bulionem, dodajemy czosnek i imbir. Gotujemy wszystko ok. 25 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy kurkumę, szczyptę soli, pieprzu i wszystko blendujemy.

Zobacz również: Zielona zupa cukiniowa

Zupa dyniowa z imbirem

Smacznego!