Zielona zupa cukiniowa

Zielona zupa cukiniowa

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować niezwykle zdrowy oraz bardzo sycący krem z cukinii i selera. Zielona zupa cukiniowa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i myślę, że nie zajmie Wam to więcej niż 30 minut :)

Zupa składa się praktycznie z samych warzyw dlatego będzie bogata w witaminy i składniki odżywcze. Warto od czasu do czasu wprowadzić do naszej diety takie zdrowe potrawy :)

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • średni seler
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1,2 l bulionu

Zielona zupa cukiniowa – przepis

  1. Cukinię, selera, cebulę kroimy w kostkę. Wielkość nie ma tutaj znaczenia bo całość będziemy blendować.
  2. W garnku z grubym dnem szklimy na odrobinie oliwy cebulę.
  3. Dodajemy selera i całość przesmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy kolejno cukinię z pokrojonym czosnkiem i wszystko smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Dodajemy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i blendujemy.
  6. Zupę cukiniową możemy podać posypaną uprażonymi ziarnami dyni.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.