Makaron z cukinią i oliwkami oraz mięsem mielonym to pomysł na rodzinny obiad we włoskim stylu. Przygotowanie tego obiadu jest niezwykle szybkie, danie jest zdrowe i pięknie wygląda. Do jego przygotowania możecie wykorzystać dowolny makaron, może to być penne, może to być spaghetti, albo tagliatelle. Do sosu dodamy cukinię, która sprawi, że danie będzie lekkie i bardzo pożywne.
Aby posiłek był zdrowy i dietetyczny wykorzystam w nim mięso mielone z kurczaka. Jest ono lekkie i bardzo zdrowe.
Dlaczego przygotować makaron z cukinią i oliwkami?
- jest szybkie w przygotowani
- jest zdrowe
- składa się z kilku składników
- pyszne smakuje
Składniki na 3 porcje
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200g mięsa mielonego z kurczaka
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 8-10 oliwek czarnych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- niewielka cebula
- 1 niewielka cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 20g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
Makaron z cukinią i oliwkami – jak przygotować
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy szczyptę soli i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Powinien być on al dente, jeśli nie ma podanego czasu gotowania al dente to gotujemy go 1-2 minuty krócej niż przepis na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w pół, albo ćwierć plasterki cukinią. Wszystko zależy od tego jakiej grubości macie cukinię.
Jak cukinia będzie al dente przekładamy ją do miseczki, na patelnię wlewamy odrobine oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy go przez 15-20 sekund. Czosnek nie może się spalić, bo nada potrawie gorzkości.
Na patelnię dodajemy mięso mielone z kurczaka i podsmażamy. Smażymy go około 8-10 minut, w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jak mięso będzie podsmażone na patelnię wlewamy passatę i dusimy wszystko około 4 minut. Następnie dodajemy usmażoną wcześniej cukinię i całość dusimy jeszcze przez 3 minuty.
Na talerzach układamy makaron, następnie sos pomidorowy, dodajemy pokrojone świeże oliwki i całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!