Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, które stosowane są od tysięcy lat. Bez niej, nie istniałaby kuchnia śródziemnomorska. Jej używanie wiąże się z wydłużonym życiem i mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia chorób układu krążenia. Chociaż najzdrowiej jest nie smażyć, wybór oliwy z oliwek będzie najlepszy.
Zalety oliwy z oliwek:
- jest zdrowsza od większości olejów
- jej smak podkreśla wiele dań
- istnieje niskie ryzyko spalania się oleju przez polifenole
- oliwa z pierwszego tłoczenia utlenia się po 60 godzinach
- temperatura smażenia na oliwie wynosi 150-160 stopni
Czy smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowe?
Oliwa z oliwek jest nie tylko pyszna, ale również bardzo dobra do smażenia. Dzięki występowaniu przeciwutleniaczy, w tym witaminy E oraz polifenoli, oliwa nie spala się tak jak większość tłuszczy. Również substancje szkodliwe powstają podczas smażenia na oliwie wolniej niż przy wykorzystywaniu innych olejów.
Jeżeli chcemy smażyć coś na głębokim tłuszczu, lepiej nie sięgać po oliwę z oliwek. Jej największym wrogiem jest dymienia. Gdy oliwa zacznie się dymić, w postaci wychodzą z niej wszystkie szkodliwe substancje.
Obejrzyj nasze filmy:
W takim momencie powinniśmy jak najszybciej przestać smażyć. Punkt dymienia jest zależny od jakości oliwy. Jeżeli będziemy smażyć w niższych temperaturach, oliwa będzie najlepszym rozwiązaniem.