Smażenie na oliwie z oliwek – czy jest zdrowe?
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, które stosowane są od tysięcy lat. Bez niej, nie istniałaby kuchnia śródziemnomorska. Jej używanie wiąże się z wydłużonym życiem i…
Keto śniadanie – awokado i jajka po wiedeńsku
Awokado i jajka po wiedeńsku to przepis na keto śniadanie. Obecnie to właśnie keto dieta jest jedną z najpopularnieszych diet, dzięki której możemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Główne…
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami to pomysł na słodki deser w okresie jesiennym, kiedy możemy kupić w sklepach czy bazarkach słodkie i pyszne śliwki. Do tego ciasta najlepiej jest…
Mleko prosto od… owcy. Dietetyk o zaletach nabiału owczego
Co łączy grecką fetę, włoski ser Pecorino i podhalańskie sery od bacy? Wszystkie wytwarzane są z mleka owczego. Dlaczego warto wzbogacić dietę o nabiał owczy, wyjaśnia Anna Radowicka,…
Idealna pasta z awokado
Awokado jest owocem uniwersalnym – stosowanym zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Dodatkowo, jest źródłem wielu składników odżywczych co pozwala na jego wykorzystanie w wielu zbilansowanych dietach.…