Błyskawiczne ciasto ze śliwkami to pomysł na słodki deser w okresie jesiennym, kiedy możemy kupić w sklepach czy bazarkach słodkie i pyszne śliwki. Do tego ciasta najlepiej jest wykorzystać twarde śliwki.

Niestety w dzisiejszych czasach dużo osób jest na diecie, dba o linię, więc zastąpimy masło, zdrowym tłuszczem – olejem rzepakowym. Nie wiem czy wiecie, ale uprawiany w Polsce rzepak jest podwójnie ulepszony. Co to dla nas znaczy?

Rzepak pozbawiony jest kwasu erukowego i maja obniżoną dziesięciokrotnie zawartość szkodliwych związków siarkowych, natomiast ta uprawa rzepaku powoduje, że ma on zwiększoną zawartość kwasu oleinowego, oraz linolowego (omega-6), a takżę linolenowego (omega-3). Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi wytworzyć samemu i muszą być dostarczane z zewnątrz.

Obejrzyj nasze filmy:

5 powodów dla których warto wykorzystywać w kuchni olej rzepakowy

  1. Ma 10 razy więcej kwasów omega-3, aniżeli oliwa z oliwek.
  2. Jest bogatym źródłem witamin E i K.
  3. Ma wysoką temperaturę dymienia – idealnie nadaje się do smażenia i przygotowywania potraw w głębokim tłuszczu.
  4. Jest tani i ogólnodostępny i długa zachowuje swoja świeżość.
  5. Ma neutralny zapach i smak – może być wykorzystywany do smażenia oraz np. jako dressing do sałatki.

Ze względu na bardzo zbliżoną zawartość kwasów omega-6 w stosunku do oliwy z oliwek – olej rzepakowy został nazwany  „oliwą Północy„. Spożywając dwie łyżki dziennie, jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

Więcej przeczytacie na stronie: https://olejrzepakowy.com/o-kampanii/

Olej rzepakowy
Olej rzepakowy – SKARBEM EUROPY

Składniki na ciasto ze śliwkami

Jest to przepis na ciasto pieczone w keksówce o długości 30 cm.

  • 1,5 szklanki mąki – tj. ok. 225 g
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3,4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 śliwek
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Ciasto ze śliwkami – przepis

Ciasto przygotujemy dosłownie w ciągu kilku minut. Zaczynamy na początku od wsypania cukru do miski i wbiciu jajek. Następnie całość miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Do masy wlewamy powoli olej rzepakowy cały czas miksując. Dodajemy aromat waniliowy.

Dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki silikonowej, ewentualnie łyżki.

Keksówkę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki natłuszczamy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do keksówki przekładamy ciasto i na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Śliwki układamy skórą do dołu. Delikatnie je wbijamy w ciasto. Możemy je oprószyć z wierzchu odrobiną bułki tartej.

Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Przed wyjęciem ciasta, sprawdźcie przy pomocy „suchego patyczka” czy jest na pewno upieczone.

Przestygnięte ciasto przed podaniem możemy posypać odrobina cukru pudru.

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

Smacznego!

#enjoyitsfromeurope #olejrzepakowyskarbemeuropy #olejrzepakowy