Błyskawiczne ciasto ze śliwkami to pomysł na słodki deser w okresie jesiennym, kiedy możemy kupić w sklepach czy bazarkach słodkie i pyszne śliwki. Do tego ciasta najlepiej jest wykorzystać twarde śliwki.
Niestety w dzisiejszych czasach dużo osób jest na diecie, dba o linię, więc zastąpimy masło, zdrowym tłuszczem – olejem rzepakowym. Nie wiem czy wiecie, ale uprawiany w Polsce rzepak jest podwójnie ulepszony. Co to dla nas znaczy?
Rzepak pozbawiony jest kwasu erukowego i maja obniżoną dziesięciokrotnie zawartość szkodliwych związków siarkowych, natomiast ta uprawa rzepaku powoduje, że ma on zwiększoną zawartość kwasu oleinowego, oraz linolowego (omega-6), a takżę linolenowego (omega-3). Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi wytworzyć samemu i muszą być dostarczane z zewnątrz.
Obejrzyj nasze filmy:
5 powodów dla których warto wykorzystywać w kuchni olej rzepakowy
- Ma 10 razy więcej kwasów omega-3, aniżeli oliwa z oliwek.
- Jest bogatym źródłem witamin E i K.
- Ma wysoką temperaturę dymienia – idealnie nadaje się do smażenia i przygotowywania potraw w głębokim tłuszczu.
- Jest tani i ogólnodostępny i długa zachowuje swoja świeżość.
- Ma neutralny zapach i smak – może być wykorzystywany do smażenia oraz np. jako dressing do sałatki.
Ze względu na bardzo zbliżoną zawartość kwasów omega-6 w stosunku do oliwy z oliwek – olej rzepakowy został nazwany „oliwą Północy„. Spożywając dwie łyżki dziennie, jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.
Więcej przeczytacie na stronie: https://olejrzepakowy.com/o-kampanii/

Składniki na ciasto ze śliwkami
Jest to przepis na ciasto pieczone w keksówce o długości 30 cm.
- 1,5 szklanki mąki – tj. ok. 225 g
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3,4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 śliwek
- 3-4 łyżki bułki tartej
Ciasto ze śliwkami – przepis
Ciasto przygotujemy dosłownie w ciągu kilku minut. Zaczynamy na początku od wsypania cukru do miski i wbiciu jajek. Następnie całość miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Do masy wlewamy powoli olej rzepakowy cały czas miksując. Dodajemy aromat waniliowy.
Dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki silikonowej, ewentualnie łyżki.
Keksówkę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki natłuszczamy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do keksówki przekładamy ciasto i na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Śliwki układamy skórą do dołu. Delikatnie je wbijamy w ciasto. Możemy je oprószyć z wierzchu odrobiną bułki tartej.
Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Przed wyjęciem ciasta, sprawdźcie przy pomocy „suchego patyczka” czy jest na pewno upieczone.
Przestygnięte ciasto przed podaniem możemy posypać odrobina cukru pudru.

Smacznego!
#enjoyitsfromeurope #olejrzepakowyskarbemeuropy #olejrzepakowy
Kiedyś lubiłam piec ciasta, ale ostatnio mam wrażenie, że tracę bardzo dużo czasu. Podobno pieczenie w Thermomixie jest znacznie szybsze i prostsze, zastanawiam sie nad zakupem. Też sporo czytałam na stronie supergarnek.pl i jestem coraz bardziej przekonana…
A ja się właśnie zastanawiam, czy termomix warty jest swojej ceny.