Awokado jest owocem uniwersalnym – stosowanym zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Dodatkowo, jest źródłem wielu składników odżywczych co pozwala na jego wykorzystanie w wielu zbilansowanych dietach.
Pasta z awokado jest idealnym pomysłem na śniadanie – podawać ją można zarówno ze świeżym chlebem, tostami, jajkami… możliwości jest naprawdę wiele!
Sprawdź przepis na: Klasyczna pasta jajeczna
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- Awokado – 1 sztuka
- Jajko – 1 sztuka
- Przyprawy – pieprz, sól, czosnek granulowany – wg uznania
- Jogurt naturalny lub majonezu – 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (można pominąć)
Pasta z awokado – przepis
Jajko gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, a następnie rozgniatamy widelcem (można również pokroić w kostkę bądź zmiksować blenderem – wszystko zależy od naszych osobistych upodobań).
Oba te składniki mieszamy ze sobą, a następnie oddajemy kolejno: jogurt lub majonez, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy przyprawy według uznania.
Pasta najlepiej smakuje świeża, jednak nie ma przeciwskazań do przechowywania jej w lodówce.
Smacznego!