Awokado jest owocem uniwersalnym – stosowanym zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Dodatkowo, jest źródłem wielu składników odżywczych co pozwala na jego wykorzystanie w wielu zbilansowanych dietach.

Pasta z awokado jest idealnym pomysłem na śniadanie – podawać ją można zarówno ze świeżym chlebem, tostami, jajkami… możliwości jest naprawdę wiele!

Sprawdź przepis na: Klasyczna pasta jajeczna

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • Awokado1 sztuka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Przyprawy – pieprz, sól, czosnek granulowany – wg uznania
  • Jogurt naturalny lub majonezu – 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka (można pominąć)

Pasta z awokado – przepis

Jajko gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, a następnie rozgniatamy widelcem (można również pokroić w kostkę bądź zmiksować blenderem – wszystko zależy od naszych osobistych upodobań).

Oba te składniki mieszamy ze sobą, a następnie oddajemy kolejno: jogurt lub majonez, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy przyprawy według uznania.

Pasta najlepiej smakuje świeża, jednak nie ma przeciwskazań do przechowywania jej w lodówce.

Idealna pasta z awokado
Idealna pasta z awokado

Smacznego!