Aromatyczny, odrobinę kwaskowy, kremowy i rozpływający się w ustach. Orzeźwiający w smaku dzięki polewie lemon curd. Idealna propozycja dla wielbicieli lekkich i delikatnych serników.
Pięknie prezentuje się na elegancko zastawionym stole, choć wcale nie jest trudny do wykonania. Może też stanowić świetną bazę do własnych eksperymentów i modyfikacji.
Szybki przepis na Tradycyjny sernik wiedeński
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 220 g herbatników typu petitki
- 100 g masła
- 500 g tłustego lub półtłustego sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 całe jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- truskawki (inne owoce) do dekoracji
Kremowy sernik z lemon curd – przepis
75 g masła rozpuszczamy w małym rondelku, zostawiamy do przestudzenia. Herbatniki mielimy na drobno w malakserze, łączymy z masłem i wykładamy nimi spód formy o średnicy 24 cm. Chłodzimy w lodówce około pół godziny. Ser biały dwukrotnie mielimy (możemy użyć też gotowego sera ze sklepu). Umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem, śmietaną, trzema jajkami i sokiem oraz skórką startą z wyparzonej wcześniej połowy cytryny (reszta potrzebna będzie do lemon curd). Składniki mieszamy na niskich obrotach.
Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160ºC przez 65-75 minut. Chłodzimy.
Z pozostałej cytryny również ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Przekładamy do małego garnka, roztrzepujemy razem z cukrem pudrem, jednym jajkiem, dwoma żółtkami i mąką ziemniaczaną. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałe 25 g masła, mieszamy i gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Przelewamy do słoiczka i chłodny wstawiamy do lodówki wraz z naszym sernikiem. Po kilku godzinach możemy już rozsmarować krem na wierzchu ciasta i całość udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego!