Tradycyjny sernik wiedeński to sernik bez kruchego spodu. Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Sernik możecie przygotować z dowolną polewą na przykład lukrem waniliowym, polewą czekoladową, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Będzie również pyszny bez niczego.
Składniki
- 1 kg sera na sernik
- 8 jajek
- 250 g masła
- 250 g cukru
- starta skórka z jednego pomarańczy
- 3 łyżki mąki
Tradycyjny sernik wiedeński – przepis
- Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.
- W misce ucieramy masło, dodając stopniowo żółtka.
- Następnie dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i miksujemy do połączenia się składników.
- W drugiem misce ubijamy białka na sztywną pianę.
- Pianę dodajemy do utartego masła z żółtkami. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy. Pamiętajcie nigdy nie róbcie tego na odwrót, bo ciasto opadanie. Masę dodajemy do sera i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm).
- Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z wodą, aby parowała ona podczas pieczenia.
- Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10-15 minut w piekarniku, aby zbyt duża różnica temperatur nie spowodowała, że nam ono opadnie.
Smacznego!