McDonald’s dba o środowisko – REWOLUCJA w popularnej restauracji

McDonald's dba o środowisko - REWOLUCJA w popularnej restauracji

Od czwartku – 23 stycznia w restauracjach tej popularnej sieciówki nastąpią ogromne zmiany. Restauracja rezygnuje z plastikowych słomek, zostaną one zastąpione papierowymi odpowiednikami.

Co zmieni się w restauracjach?

Oprócz zapowiadanych zmian słomek na papierowe, McDonald’s postanowił także zastąpić papierowymi odpowiednikami kubeczki od lodów McFlurry oraz patyczki wykorzystywane do baloników. To jest ogromna rewolucja jeśli chodzi o dbanie o środowisko w tej popularnej restauracji.

Jak informują przedstawiciele papierowa słomka nadaje się w pełni do recyklingu i jest bezpieczna dla konsumentów. Może przebywać w wodzie przez ok. 5,5 godziny bez namakania.

Zastąpienie popularnego plastiku, który był wykorzystywany do produkcji kubeczków, patyczków, słomek, to ogromny krok w kierunku dbania o środowisko.

Zobacz również: Domowy burger z konfiturą z cebuli

Segregacja odpadów

W większości restauracji w Polsce, jak i na świecie, McDonald’s wprowadził segregację śmieci, która jest chętnie robiona przez konsumentów. Praktycznie w każdej restauracji znajdują się oddzielne pojemniki na odpowiednie produkty – papier, plastik itd.

Jak zapewniają przedstawiciele restauracji, olej używany do smażenia frytek, w momencie kiedy nie nadaje się do dalszego smażenia jest gromadzony i oddawany do rafinerii. Jest tam przetwarzany i powstaje paliwo ekodiesel.

Zobacz również: Chrupiące domowe frytki

A czy Wy korzystaliście już z papierowych słomek w McDonald’s? Jak Wasze wrażenia?

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.