Kotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki.

Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny obiad. Przygotowanie ich zresztą nie jest trudne, ani czasochłonne.

Idealnym dodatkiem do takiego dania będą ziemniaki z wody oraz mizeria, albo buraczki na ciepło.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego (lub innego jakie lubicie)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • bułka np. kajzerka
  • 1 jajko
  • szklanka wody
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szklanka mleka

Kotlety mielone z papryką – przepis

  1. Bułkę moczymy w mleku.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, odsączoną bułkę, startą cebulę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
  3. Dokładnie mieszamy dolewając odrobinę wody, tak aby mięso podczas wyrabiania odchodziło od dłoni.
  4. Formujemy okrągłe kotlety.
  5. Kotlety smażymy na wolnym ogniu, na oleju na rumiany kolor z obu stron. Pod żadnym pozorem nie wolno ich nakłuwać podczas smażenia, bowiem wypłyną wszystkie soki.

Smacznego!