Domowy burger z konfiturą z cebuli
Mięsa

Domowy burger z konfiturą z cebuli

Ostatnio pokazywałem Wam jak przygotować domowego burgera. Tym razem będzie podobnie, tylko część dodatków zastąpimy konfiturą z cebuli. Konfitura będzie słodka i delikatna w smaku. Nie musicie się również obawiać „przykrego zapachu z ust” :)

Konfiturę z cebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek.

Składniki na burgera

  • 200g mięsa wołowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • bułki do hamburgerów
  • pomidor

Składniki na konfiturę z cebuli

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej do smażenia
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina

Przepis na konfiturę z cebuli

Cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie szklimy je na odrobinie oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut aż cebula będzie miękka.

Domowy burger z konfiturą z cebuli – przepis

Mięso wyrabiamy razem z żółtkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy okrągłe burgery o grubości ok. 1-1,5 cm i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty.

W międzyczasie bułkę kroimy na połówki i wkładamy do piekarnika. Jak będą delikatnie chrupiące na spodzie układamy sałatę, mięso, plaster pomidora, konfiturę z cebuli i przykrywamy górną częścią półki posmarowaną domowym ketchupem.

Domowy burger z konfiturą z cebuli

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.