Ostatnio pokazywałem Wam jak przygotować domowego burgera. Tym razem będzie podobnie, tylko część dodatków zastąpimy konfiturą z cebuli. Konfitura będzie słodka i delikatna w smaku. Nie musicie się również obawiać „przykrego zapachu z ust” :)
Konfiturę z cebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek.
Składniki na burgera
- 200g mięsa wołowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- bułki do hamburgerów
- pomidor
Składniki na konfiturę z cebuli
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- olej do smażenia
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
Przepis na konfiturę z cebuli
Cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie szklimy je na odrobinie oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut aż cebula będzie miękka.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowy burger z konfiturą z cebuli – przepis
Mięso wyrabiamy razem z żółtkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy okrągłe burgery o grubości ok. 1-1,5 cm i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty.
W międzyczasie bułkę kroimy na połówki i wkładamy do piekarnika. Jak będą delikatnie chrupiące na spodzie układamy sałatę, mięso, plaster pomidora, konfiturę z cebuli i przykrywamy górną częścią półki posmarowaną domowym ketchupem.
Smacznego!