Coraz częściej zamiast odwiedzać popularne sieciówki z fastfoodami wybieramy mniejsze lokale serwujący pyszne burgery. Ostatnio w jednym takim lokalu byliśmy, a TUTAJ znajdziecie recenzję. Chciałbym Wam pokazać jak w prosty sposób można przygotować w domu burgera. Domowy burger będzie zdrowy, smaczny i z dodatkami na jakie macie ochotę :)

Do przygotowanie burgera użyjcie zwykłych pełnoziarnistych bułek albo kupcie specjalne bułki do hamburgerów.

Jednak by był on całkowicie domowy powinniście poświęcić odrobinę więcej czasu na jego przygotowanie i zrobić własnoręcznie domowy ketchup -> przepis TUTAJ.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2 porcje)

  • 200g wołowiny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sałata
  • pomidor
  • majonez
  • ser żółty
  • domowy ketchup
  • czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułki na hamburgerów

Składniki na frytki z marchewki

  • 2 duże marchewki
  • oliwa z oliwek
  • odrobina świeżego tymianku

Domowy burger – przepis

Na 30 minut przed przygotowaniem burgerów mięso wyjmujemy z lodówki. Następnie dodajemy żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy.

Z mięsa formujemy okrągłe burgery mniej więcej o grubości 1 – 1,5 cm. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony (aby mięso było średnio wysmażone).

W międzyczasie do piekarnika wkładamy przekrojone na połówki bułki.

Jak mięso będzie usmażone to smarujemy dół bułki majonezem, następnie układamy sałatę, mięso, pomidora, cebulę, ser żółty, górną część bułki smarujemy domowym ketchupem i przykrywamy.

Frytki z marchewki – przepis

Marchewkę kroimy w paseczki. Następnie wkładamy je do wrzątku na ok. 4 minut i dokładnie osuszamy.

Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą i posypujemy świeżym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 minut.

Domowy burger z frytkami z marchewki

Smacznego!