Domowy burger z frytkami z marchewki
Mięsa

Domowy burger z frytkami z marchewki

Coraz częściej zamiast odwiedzać popularne sieciówki z fastfoodami wybieramy mniejsze lokale serwujący pyszne burgery. Ostatnio w jednym takim lokalu byliśmy, a TUTAJ znajdziecie recenzję. Chciałbym Wam pokazać jak w prosty sposób można przygotować w domu burgera. Domowy burger będzie zdrowy, smaczny i z dodatkami na jakie macie ochotę :)

Do przygotowanie burgera użyjcie zwykłych pełnoziarnistych bułek albo kupcie specjalne bułki do hamburgerów.

Jednak by był on całkowicie domowy powinniście poświęcić odrobinę więcej czasu na jego przygotowanie i zrobić własnoręcznie domowy ketchup -> przepis TUTAJ.

Składniki (na 2 porcje)

  • 200g wołowiny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sałata
  • pomidor
  • majonez
  • ser żółty
  • domowy ketchup
  • czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułki na hamburgerów

Składniki na frytki z marchewki

  • 2 duże marchewki
  • oliwa z oliwek
  • odrobina świeżego tymianku

Domowy burger – przepis

Na 30 minut przed przygotowaniem burgerów mięso wyjmujemy z lodówki. Następnie dodajemy żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy.

Z mięsa formujemy okrągłe burgery mniej więcej o grubości 1 – 1,5 cm. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony (aby mięso było średnio wysmażone).

W międzyczasie do piekarnika wkładamy przekrojone na połówki bułki.

Jak mięso będzie usmażone to smarujemy dół bułki majonezem, następnie układamy sałatę, mięso, pomidora, cebulę, ser żółty, górną część bułki smarujemy domowym ketchupem i przykrywamy.

Frytki z marchewki – przepis

Marchewkę kroimy w paseczki. Następnie wkładamy je do wrzątku na ok. 4 minut i dokładnie osuszamy.

Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą i posypujemy świeżym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15 minut.

Domowy burger z frytkami z marchewki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Burger z ciecierzycy

Burger z ciecierzycy to alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego burgera. Dzięki niemu osoby na diecie wegetariańskiej mogą delektować się jego smakiem bez łamania zasad swojej diety i, być może, etyki która skłoniła ich do podjęcia takiego sposobu odżywiania się.

Burger wege jest nie tylko zgodny z dietą wegetariańską. Jest to także fit burger, ponieważ ze względu na brak mięsa nie dostarcza do organizmu osoby go spożywającej niezdrowych tłuszczów mogących prowadzić do pojawienia się na przykład miażdżycy.

Burger z ciecierzycy przepisy

Jak zrobić burger z ciecierzycy? Wystarczy zakupić bułki do robienia burgerów (choć oczywiście można wypiec je samemu, nikt czegoś takiego nie zabrania). Potrzebna będzie także, oczywiście, cieciorka, czerwona cebula, 2 liście sałaty, 2 marchewki, 2 łyżki majonezu, imbir, kurkuma, olej, 80 gramów bułki tartej, sól, pieprz, 1 łyżka ziaren siemienia lnianego.

Jest to burger warzywny, zatem warzywa należy zetrzeć i usmażyć w oleju. Cieciorkę zblendować na masę, do której dodaje się następnie jajka, siemię lniane i bułkę tartą. Z tego formuje się kotlety smażone w oleju… gotowe!