Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć również świeżych pomidorów, wystarczy nam dobrej jakości passata pomidorowa i kilka dodatków.
Domowy ketchup będzie nie tylko niezwykle aromatyczny i smaczny ale z całą pewnością znacznie zdrowszy aniżeli ten kupiony w sklepie. Tutaj mamy pewność z jakich składników został przygotowany.
Składniki
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1-2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- oliwa z oliwek
Domowy ketchup – przepis
Na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną szalotkę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy passatę, cukier i ocet. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut aż odparuje nadmiar wody. Następnie całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Obejrzyj nasze filmy:
W ten sposób powstał własnej roboty ketchup :) Możecie go wykorzystać do zapiekanek, hamburgerów czy frytek.
Smacznego!