Masz nietolerancję na kakao a marzysz o cieście czekoladowym? Nie musisz sobie tego odmawiać. Na sklepowych półkach znajdziesz odpowiednik kakao czyli karob. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanego jasno brązowego proszku często mylony właśnie z kakao.

Karob to nic innego jak chlebek świętojański. Wykorzystywany jest do deserów, do przygotowania napojów, w medycynie, w przemyśle kosmetycznym.

Jakie ma właściwości odżywcze?

  1. Ma mniej tłuszczu i kalorii niż kakao – idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i swoją sylwetkę
  2. Pomaga w problemach żołądkowych, stanach zapalnych, bólowych, kaszlu i niedokrwistości
  3. Wspomaga leczenie osteoporozy poprzez zawartość fosforu i wapnia
  4. Karob bogaty jest w sole mineralne, witaminy A, D, E, B1, B2, B3, a także zawiera magnez, żelazo, i wapń
  5. Zawiera kwas masłowy
  6. Jest źródłem cukru

Próbuj, twórz wymarzone desery.

Obejrzyj nasze filmy:

Inspiracji możesz szukać na portalach społecznościowych Facebook i Instagram gdzie znajdziesz przepisy z wykorzystaniem karobu.