Masz nietolerancję na kakao a marzysz o cieście czekoladowym? Nie musisz sobie tego odmawiać. Na sklepowych półkach znajdziesz odpowiednik kakao czyli karob. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanego jasno brązowego proszku często mylony właśnie z kakao.
Karob to nic innego jak chlebek świętojański. Wykorzystywany jest do deserów, do przygotowania napojów, w medycynie, w przemyśle kosmetycznym.
Jakie ma właściwości odżywcze?
- Ma mniej tłuszczu i kalorii niż kakao – idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i swoją sylwetkę
- Pomaga w problemach żołądkowych, stanach zapalnych, bólowych, kaszlu i niedokrwistości
- Wspomaga leczenie osteoporozy poprzez zawartość fosforu i wapnia
- Karob bogaty jest w sole mineralne, witaminy A, D, E, B1, B2, B3, a także zawiera magnez, żelazo, i wapń
- Zawiera kwas masłowy
- Jest źródłem cukru
Próbuj, twórz wymarzone desery.
Obejrzyj nasze filmy:
Inspiracji możesz szukać na portalach społecznościowych Facebook i Instagram gdzie znajdziesz przepisy z wykorzystaniem karobu.