Kakaowe makaroniki z czekoladowym nadzieniem. Bo co może być jeszcze bardziej czekoladowego? Delikatne, a jednocześnie intensywne w swym czekoladowym smaku. Wbrew pozorom nie są tak trudne do przygotowania, jak może się wydawać. Wystarczy odrobina ostrożności przy mieszaniu bezy, a reszta zrobi się niemal sama.
Składniki:
- 150 g mąki migdałowej
- 100 g cukru pudru
- 150 g drobnego cukru
- 40 g ciemnego kakao
- białka z czterech jaj (koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki (minimum 30%)
Kakaowe makaroniki z czekoladowym nadzieniem – przepis
Wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, cukier puder oraz kakao, następnie dodaj białka z dwóch jaj i wszystko dokładnie wymieszaj. Dwa pozostałe białka umieść w czystej misie miksera i powoli ubijaj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dosypuj biały cukier (najlepiej po jednej łyżeczce). Tak przygotowaną bezę dodawaj stopniowo do masy kakaowej. Przede wszystkim użyj do tego szerokiej szpatułki i mieszaj na tyle delikatnie, by białka nie opadły.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, po czym wykładaj na niego niewielkie porcje ciasta makaronikowego. Można w tym celu użyć szprycy cukierniczej lub też robić to ostrożnie dwoma łyżeczkami. Następnie pozostaw na około 30 minut, by lekko przeschły. Piecz w temperaturze 150 st. C przez około 15 minut. Jeśli zauważysz, że makaroniki zaczynają się rumienić, zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia o kilka minut. Studź na kratce razem z pergaminem, na którym się piekły. Z podanej ilości powinny wyjść dwie lub trzy blaszki.
Obejrzyj nasze filmy:
W trakcie pieczenia makaroników przygotuj krem czekoladowy. W tym celu mocno podgrzej śmietanę, wrzuć do niej pokruszoną czekoladę, po czym odstaw na kilka minut i następnie dokładnie wymieszaj. Po lekkim przestudzeniu przełóż do szprycy (lub foliowego woreczka, od którego następnie odetniesz rożek) i na sam koniec przekładaj makaroniki sosem. Przechowuj w lodówce, wyjmuj na pół godziny przed podaniem.
Smacznego!