Makaron z masłem orzechowym i warzywami to błyskawiczne danie na każdą niemalże okazję. Przede wszystkim sprawdza się zapakowane jako lunch do pracy, ale też na imprezę ze znajomymi. Świetnie też sprawdza się na kolację, podjadany prosto z lodówki. Ilość masła orzechowego można dostosować do własnych upodobań, a także dodać inne ulubione warzywa czy świeże zioła.
Składniki:
- opakowanie makaronu (np. włoski bucatini lub chiński makaron chow mein)
- papryki w wybranym kolorze – 3 sztuki
- brokuł
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- cukinia
- garść fasolki szparagowej
- garść groszku cukrowego w strączkach
- olej do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ziarna sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki soku z limonki
- masło orzechowe – ilość wedle uznania
Makaron z masłem orzechowym i warzywami- przepis
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Warzywa umyj i pokrój tak, jak lubisz (paprykę najlepiej w cienkie paski, cukinie w plasterki). Następnie na odrobinie oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Koniecznie uważaj, by się nie przypalił. Dodaj paprykę, fasolkę i groszek. Podsmażaj, ciągle mieszając, po czym przykryj pokrywka i duś przez około 7 minut. Dodaj cukinię i duś jeszcze chwile, aż wszystkie warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Wymieszaj z makaronem.
Na koniec przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj olej sezamowy z sosem sojowym, sosem chili, sokiem z limonki i masłem orzechowym. Zalej makaron dressingiem i starannie wymieszaj. Całość posyp sezamem.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!