Classic nachos
Przystawki, przekąski, sosy,  Inne

Classic nachos

Classic nachos to bardzo popularne danie w wielu restauracjach meksykańskich. Jest bardzo sycące, pożywne z idealne komponującymi się smakami.

Zapraszam Was po przepis na tą pyszną i szybką w przygotowaniu przystawkę. Jest ona idealna, jako przystawka na Sylwestra, na spotkanie ze znajomymi, czy wieczorny wieczór przy telewizorze. Nachosy to bardzo popularne danie w meksyku. Możemy je kupić praktycznie w każdej budce, na każdym rogu.

Klasyczne nachosy możemy podać dosłownie z dowolnymi dodatkami. Możemy zrobić nachosy zapiekane z serem, a dla miłośników ostrzejszych smaków podać je zapiekane z papryczkami ostrymi. Myślę, że każdy dobierze swoje smaki, te które lubi najbardziej.

W nachosach wykorzystujemy papryczki jalapenos, więc w zależności od Waszych gustów smakowych dajcie ich odrobinę mniej lub więcej.

Sprawdź przepis na: Zapiekane nachos z żółtym serem

Classic nachos składniki

  • solone nachosy
  • puszka kukurydzy
  • puszka czarnej fasoli
  • papryczki jalapenos (mogą być marynowane)
  • 150g sera cheddar
  • czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa chilli con carne
Classic nachos
Jak przygotować nachos

Classic nachos – przepis

Na patelni dusimy przez chwilę odcedzoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie smażymy i nie dusimy ich zbyt długo, mają tylko delikatnie zmięknąć, w przeciwnym razie zrobi się nam papka.

Całość doprawiamy przyprawą chilli con carne. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami składniki. Warstwy powinny wyglądać w następujący sposób. To jest moja propozycja, Wy możecie zamienić kolejność.

  • nachos
  • fasola i kukurydza
  • 1/2 startego sera
  • nachos
  • kukurydza i fasola
  • pozostały ser
  • drobno pokrojona czerwona cebula
  • pokrojone drobno pomidory
  • plastry jalapenos
  • posiekany szczypiorek

Classic nachos zapiekamy ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakują podane na ciepło, jednak będzie to również fajna przystawka przygotowana na zimno.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze