
Classic nachos
Classic nachos to bardzo popularne danie w wielu restauracjach meksykańskich. Jest bardzo sycące, pożywne z idealne komponującymi się smakami.
Zapraszam Was po przepis na tą pyszną i szybką w przygotowaniu przystawkę. Jest ona idealna, jako przystawka na Sylwestra, na spotkanie ze znajomymi, czy wieczorny wieczór przy telewizorze. Nachosy to bardzo popularne danie w meksyku. Możemy je kupić praktycznie w każdej budce, na każdym rogu.
Klasyczne nachosy możemy podać dosłownie z dowolnymi dodatkami. Możemy zrobić nachosy zapiekane z serem, a dla miłośników ostrzejszych smaków podać je zapiekane z papryczkami ostrymi. Myślę, że każdy dobierze swoje smaki, te które lubi najbardziej.
W nachosach wykorzystujemy papryczki jalapenos, więc w zależności od Waszych gustów smakowych dajcie ich odrobinę mniej lub więcej.
Sprawdź przepis na: Zapiekane nachos z żółtym serem
Classic nachos składniki
- solone nachosy
- puszka kukurydzy
- puszka czarnej fasoli
- papryczki jalapenos (mogą być marynowane)
- 150g sera cheddar
- czerwona cebula
- szczypiorek
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa chilli con carne

Classic nachos – przepis
Na patelni dusimy przez chwilę odcedzoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie smażymy i nie dusimy ich zbyt długo, mają tylko delikatnie zmięknąć, w przeciwnym razie zrobi się nam papka.
Całość doprawiamy przyprawą chilli con carne. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami składniki. Warstwy powinny wyglądać w następujący sposób. To jest moja propozycja, Wy możecie zamienić kolejność.
- nachos
- fasola i kukurydza
- 1/2 startego sera
- nachos
- kukurydza i fasola
- pozostały ser
- drobno pokrojona czerwona cebula
- pokrojone drobno pomidory
- plastry jalapenos
- posiekany szczypiorek
Classic nachos zapiekamy ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakują podane na ciepło, jednak będzie to również fajna przystawka przygotowana na zimno.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!