Kanapki z indykiem w curry i guacamole to zdrowe, smaczne i pyszne danie w stylu meksykańskim. Kanapki idealnie pasują na kolację – są lekkie i błyskawiczne w przygotowaniu. Wiele osób boi się przygotowania pasty guacamole, a to nie jest nic strasznego. Jesteśmy w stanie przygotować ją dosłownie w 5 minut.
Guacamole możemy przygotować w klastycznej wersji bez dodatków, albo z dodatkami. Ja wykorzystam do jej przygotowania również pomidorki koktajlowe. Nabierze wtedy nie tylko wyjątkowego smaku, ale również kolor zielony będzie fajnie kontrastował z czerwonym.
Pamiętajcie, że w tej paście wielką robotę robi kolendra, która jest de facto jednym z obowiązkowych składników. Jeśli z jakiś powodów nie możecie jej jeść, to dodajcie natkę pietruszki.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na indyka w curry
- 100g filety z indyka
- 1 łyżka przyprawy curry
- 3-4 łyżki oleju
Kanapki z indykiem w curry i guacamole składniki
- 3 kromki ulubionego pieczywa – polecam ciemne, razowe
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z limonki
- garść kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Jeśli nie macie pod ręką limonki, to możecie z powodzeniem zastąpić ją cytryną.
Przepis na indyka w curry
Indyka wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawę curry. Dokładnie obtaczamy go w przyprawie i zostawiamy na około 20 minut. Następnie smażymy go na suchej patelni. Po usmażeniu przekładamy go na talerz, przykrywamy folią i czekamy aż odrobine przestygnie. Następnie kroimy go po skosie w plastry.
Kanapki z indykiem w curry i guacamole przepis
Zaczynamy przygotowanie od guacamole, na początku kroimy awokado na pół, następnie wbijamy nóż w pestkę i ją wyciągamy. Przy pomocy łyżki przekładamy miąższ do miseczki i rozgniatamy widelcem. Warto wybierać do tego przepisu miękkie awokado.
Teraz koniecznie dodajcie sok z limonki, albo cytryny aby awokado nie zrobiło się ciemne. Sok z cytryny zatrzymuje proces ciemnienia awokado
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu i odrobine oliwy. Kolendrę drobno kroimy, a następnie dodajemy do pozostałych składników.. Wszystko razem mieszamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i dodajemy do guacamole, bardzo delikatnie mieszamy.
Na kromki pieczywa wykładamy odrobinę guacamole, następnie pokrojonego indyka i wszystko dekorujemy listkami kolendry.
Smacznego!