Kanapki z indykiem w curry i guacamole
Kolacje

Kanapki z indykiem w curry i guacamole

Kanapki z indykiem w curry i guacamole to zdrowe, smaczne i pyszne danie w stylu meksykańskim. Kanapki idealnie pasują na kolację – są lekkie i błyskawiczne w przygotowaniu. Wiele osób boi się przygotowania pasty guacamole, a to nie jest nic strasznego. Jesteśmy w stanie przygotować ją dosłownie w 5 minut.

Guacamole możemy przygotować w klastycznej wersji bez dodatków, albo z dodatkami. Ja wykorzystam do jej przygotowania również pomidorki koktajlowe. Nabierze wtedy nie tylko wyjątkowego smaku, ale również kolor zielony będzie fajnie kontrastował z czerwonym. Pamiętajcie, że w tej paście wielką robotę robi kolendra, która jest de facto jednym z obowiązkowych składników. Jeśli z jakiś powodów nie możecie jej jeść, to dodajcie natkę pietruszki.

Składniki na indyka w curry

  • 100g filety z indyka
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 3-4 łyżki oleju

Składniki na kanapki

  • 3 kromki ulubionego pieczywa – polecam ciemne, razowe
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z limonki
  • garść kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Jeśli nie macie pod ręką limonki, to możecie z powodzeniem zastąpić ją cytryną.

Przepis na indyka w curry

Indyka wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawę curry. Dokładnie obtaczamy go w przyprawie i zostawiamy na około 20 minut. Następnie smażymy go na suchej patelni. Po usmażeniu przekładamy go na talerz, przykrywamy folią i czekamy aż odrobine przestygnie. Następnie kroimy go po skosie w plastry.

Kanapki z indykiem w curry i guacamole – przepis

Zaczynamy przygotowanie od guacamole, na początku kroimy awokado na pół, następnie wbijamy nóż w pestkę i ją wyciągamy. Przy pomocy łyżki przekładamy miąższ do miseczki i rozgniatamy widelcem. Teraz koniecznie dodajcie sok z limonki, albo cytryny aby awokado nie zrobiło się ciemne. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu i odrobine oliwy. Kolendrę drobno kroimy, a następnie dodajemy do pozostałych składników.. Wszystko razem mieszamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i dodajemy do guacamole, bardzo delikatnie mieszamy.

Na kromki pieczywa wykładamy odrobinę guacamole, następnie pokrojonego indyka i wszystko dekorujemy listkami kolendry.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze