nathan dumlao dJRyu7oL3Vk unsplash
Przystawki, przekąski, sosy

Guacamole z suszonymi pomidorami

Guacamole to meksykańska pasta z awokado. My proponujemy szybkie i pyszne guacamole z suszonymi pomidorami. Możesz smarować nim kanapki, naleśniki lub maczać w nim tortille, a nawet wyjadać prosto z miseczki. To zdrowy dodatek o każdej porze dnia.

Po co kupować w sklepie i przepłacać, skoro domowe guacamole jest bez wątpienia banalnie proste w przygotowaniu?

Poniższy wpis będzie odpowiedzią na bardzo często padające pytanie jak zrobić guacamole? Sos guacamole jest to pochodzący z położonego w dalekiej Ameryce Północnej Meksyku. Przygotowuje się go z awokado, owocu z wiecznie zielonych drzew naturalnie występujących w Meksyku, lecz także w Ameryce Południowej.

Guacamole składniki:

  • 2 dorodne, dojrzałe awokado
  • klika pomidorów suszonych
  • cebula dymka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 limonka
  • pieprz, sól do smaku

Guacamole z suszonymi pomidorami przepis

Każde awokado przekrój na pół, po czym usuń pestki i łyżką wyjmij miąższ. Następnie rozgnieć go widelcem w miseczce i skrop odrobiną soku z limonki, by nie ciemniał.

Cebulkę dymkę (część białą i zieloną) oraz natkę pietruszki dokładnie opłucz i osusz, następnie posiekaj drobno i dodaj do awokado.

Pomidory odsącz z zalewy, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z resztą guacamole. Na koniec całość posól i dopieprz do smaku. Jeśli chcesz, dodaj też więcej soku z limonki.

Smacznego!

nathan dumlao dJRyu7oL3Vk unsplash
Guacamole z suszonymi pomidorami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Guacamole

Awokado jest owocem o niezwykle szerokich właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim jest bardzo obfitym źródłem zdrowych tłuszczów. Oznacza to, że spożywanie go pod jakąkolwiek formą dobrze wpłynie choćby na naszą gospodarkę hormonalną. Ponadto naukowcy doszli do wniosku, że włączenie awokado (w tym także guakamole) do swojej diety wywiera dobry wpływ u pacjentów borykających się między innymi z wirusowym zapaleniem wątroby typu C. Ze względu na obecność dobroczynnych tłuszczóe jest także zalecany osobom dotkniętym wywoływaną przez niezdrowe tłuszcze miażdżycą jako jakościowy zamiennik masła. Z podobnego powodu z guacamole pasta, lecz także innych form awokado korzystają osoby pozostające na dietach wegetariańskich czy wegańskich.

Guacamole przepisy

Jak zrobić guacamole? Aby na naszym stole zagościło kremowe guacamole, potrzebować będziemy kilku składników. Są to dwa dojrzałe owoce awokado. Jest to ważne, aby były w pełni dojrzałe, bowiem tylko takie dobrze się rozsmarowują. Niezbędne będą także dwie łyżki soku z cytryny lub limonki. Wybór uzależniony jest wyłącznie od preferencji osoby przygotowującej.

Potrzebnym składnikiem będzie także jeden ząbek czosnku. Warto jednak pamiętać, by nie był on zbyt duży. Najlepszym wyborem będzie ząbek niewielki, by nasze guakamole nie było zbyt ostre w smaku.

Podane wyżej składniki są składnikami podstawowymi. Jednak opcjonalnie, celem uzyskania innego smaku można uwzględnić także jedną łyżeczkę bardzo drobno posiekanej papryczki chilli, kolendrę, jednego pomidora, ćwierć cebuli dowolnego rodzaju pokrojoną w piórka.

Przygotowania rozpoczynamy od starannego umycia owocu w letniej wodzie. Następnie przekraja się go na pół, usuwa niejadalną pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Kolejnym krokiem jest rozgniecenie go tak, by powstała guacamole pasta. Potem wystarczy dodać sok, sól, starty czosnek i wymieszać. Dodatkowe składniki dodaje się już do gotowej pasty, np. na grzankę. Mamy nadzieję, że docenicie ten przepis na guacamole!

Guacamole z suszonymi pomidorami

Guacamole z suszonymi pomidorami to delikatna modyfikacja klasycznego przepisu na guacamole. Dzięki temu wzbogacamy jego smak o pyszne, aromatyczne suszone pomidory.