Guacamole to meksykańska pasta z awokado. My proponujemy szybkie i pyszne guacamole z suszonymi pomidorami. Możesz smarować nim kanapki, naleśniki lub maczać w nim tortille, a nawet wyjadać prosto z miseczki. To zdrowy dodatek o każdej porze dnia.
Guacamole z suszonymi pomidorami to wspaniałe danie, które łączy w sobie smak i aromat klasycznego guacamole z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadają mu intensywności i wyjątkowego charakteru.
Guacamole to tradycyjna meksykańska przekąska, która jest bardzo popularna na całym świecie. Jest to pasta z awokado, którą można przygotować w różnych wariantach, np. z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki, kolendry czy soku z limonki.
Obejrzyj nasze filmy:
Po co kupować w sklepie i przepłacać, skoro domowe guacamole jest bez wątpienia banalnie proste w przygotowaniu?
Poniższy wpis będzie odpowiedzią na bardzo często padające pytanie jak zrobić guacamole? Sos guacamole jest to pochodzący z położonego w dalekiej Ameryce Północnej Meksyku. Przygotowuje się go z awokado, owocu z wiecznie zielonych drzew naturalnie występujących w Meksyku, lecz także w Ameryce Południowej.
Guacamole składniki:
- 2 dorodne, dojrzałe awokado
- klika pomidorów suszonych
- cebula dymka
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 limonka
- pieprz, sól do smaku
Guacamole z suszonymi pomidorami przepis
Każde awokado przekrój na pół, po czym usuń pestki i łyżką wyjmij miąższ. Następnie rozgnieć go widelcem w miseczce i skrop odrobiną soku z limonki, by nie ciemniał.
Cebulkę dymkę (część białą i zieloną) oraz natkę pietruszki dokładnie opłucz i osusz, następnie posiekaj drobno i dodaj do awokado.
Pomidory odsącz z zalewy, pokrój w małe kawałki i wymieszaj z resztą guacamole. Na koniec całość posól i dopieprz do smaku. Jeśli chcesz, dodaj też więcej soku z limonki.
Smacznego!