
Rybne kotleciki na purée z groszku
Rybne kotleciki na purée z groszku to doskonały sposób na niskokaloryczny, zdrowy obiad. Świetnie sprawdzą się także dla dzieci, będą przy tym o niebo zdrowsze od kupnych paluszków rybnych. Podane na purée groszkowym będą się również doskonale prezentowały na eleganckiej kolacji w gronie znajomych.
Składniki:
Na kotleciki:
- 500 g filetów z białej ryby bez skóry (sandacz, halibut, dorsz, mintaj)
- 1 łyżka posiekanego tymianku (można pominąć)
- 2 średnie jajka
- 1 średnia cebula szalotka
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia (lub olej roślinny)
Na purée:
- 400 g mrożonego groszku
- 50 g masła (ok. 3 łyżki)
- 3 łyżki śmietany kremówki 32%
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ewentualnie łyżeczka soku z cytryny
Rybne kotleciki na purée z groszku – przepis
Zagotuj wodę w garnku, rozpuść w niej łyżeczkę cukru, następnie wrzuć na nią mrożony groszek i gotuj do miękkości przez około 15 minut. Odsącz, lekko przestudź i umieść w blenderze. Dodaj masło i śmietanę kremówkę, po czym wszystko zblenduj tak, aby otrzymać gładką masę. Przed końcem blendowania dodaj przyprawy oraz sok z cytryny.
Jajka roztrzep widelcem wraz z przyprawami w miseczce. Jeśli ryby były wcześniej mrożone, po osiągnięciu temperatury pokojowej musisz je dobrze odsączyć. Następnie zblenduj je blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Połącz z jajkami, dosyp mniej więcej jedną czubatą łyżkę bułki tartej. Całość zagnieć dłońmi tak, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odstaw na kilka minut. W tym czasie bułka tarta powinna nieco spęcznieć. Jeśli masa wydawać się będzie zbyt rzadka, dodaj więcej bułki. Jest to zależne od tego, jak dużo wody miały w sobie ryby.
Formuj niewielkie kotleciki i delikatnie obtaczaj w bardzo niewielkiej ilości bułki tartej. Następnie smaż na rozgrzanym maśle. Powinny być rumiane z każdej strony.
Podawaj na kleksach z purée z zielonego groszku i dekoruj danie według własnego uznania. Świetnie sprawdzą się zioła i grillowane pomidorki koktajlowe.
Smacznego!