Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw.

Karkówka będzie idealna zarówno na ciepło podana z fasolką i ziemniaczanym puree, jak również na zimno jako dodatek do kanapki.

Lista zakupów znajduje się poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • karkówka ok. 1,2 kg
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól

Składniki na puree

  • ugotowane ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka

Przepis na karkówkę

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i również nacieramy karkówkę.
  3. Wstawiamy ją na noc do lodówki. Skruszeje, oraz przejdzie smakiem przypraw.
  4. Karkówkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (przykryte) przez ok. 120 minut w temperaturze 180 st. C.

Przepis na puree

  1. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko i całość rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Możemy doprawić odrobiną pieprzu, ewentualnie gałki muszkatołowej.

Smacznego!