Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw.
Karkówka będzie idealna zarówno na ciepło podana z fasolką i ziemniaczanym puree, jak również na zimno jako dodatek do kanapki.
Lista zakupów znajduje się poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- karkówka ok. 1,2 kg
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
Składniki na puree
- ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka
Przepis na karkówkę
- Karkówkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i również nacieramy karkówkę.
- Wstawiamy ją na noc do lodówki. Skruszeje, oraz przejdzie smakiem przypraw.
- Karkówkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (przykryte) przez ok. 120 minut w temperaturze 180 st. C.
Przepis na puree
- Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko i całość rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Możemy doprawić odrobiną pieprzu, ewentualnie gałki muszkatołowej.
Smacznego!
PYSZOTKA