Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem. A raczej ślimaczki. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Doskonałe na deser oraz na pierwsze, czy drugie śniadanie. Do kawy, herbaty, albo szklanki mleka. Do ich wykonania możesz użyć ulubionego dżemu lub powideł. Oczywiście najlepiej będą smakować z domowymi przetworami. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ulubiony dżem
- ewentualnie cynamon lub świeża wanilia, rodzynki, orzechy i cukier trzcinowy
Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem – przepis
Jeśli Twoje ciasto francuskie jest mrożone, wyciągnij je z zamrażarki odpowiednio wcześnie. Kiedy naturalnie się odmrozi, rozwiń je na blacie i po prostu posmaruj dżemem. Jeżeli lubisz aromat cynamonu, posyp go odrobinę na wierzchu dżemu. Możesz też dodać rodzynki lub orzechy.
Zawiń ciasto w rulon, a następnie pokrój na kawałki grubości około 2 centymetrów. Ułóż na blaszce do pieczenia, zachowując centymetrowe odległości. Wierzch bułeczek możesz posypać cukrem trzcinowym. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Obejrzyj nasze filmy:
Oczywiście możesz wykonać nasze bułeczki również z wytrawnym nadzieniem. Wystarczy ciasto pokryć dobrym keczupem lub sosem pomidorowym i ulubionymi składnikami. Może to być szynka, pieczarki lub żółty ser.
Smacznego!