Czy wiesz, że zdrowa dieta może być naprawdę smaczna? Rezygnacja z przetworzonej żywności czy fast foodów wcale nie oznacza, że musisz raz na zawsze zapomnieć o swoich ulubionych smakach. Wystarczy, że przygotujesz znane i lubiane dania samodzielnie w domu. Szukasz inspiracji na urozmaicenie swojej diety? Nasze dwa przepisy z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę!
Dietetyczne frytki – przepis na ulubione danie w wersji light
Numerem jeden wśród naszych zdrowych i dietetycznych przepisów są frytki, które stanowią doskonałą przekąskę oraz dodatek do różnych dań mięsnych i nie tylko. Jak przygotować je w wersji light, aby nie tylko nie były kaloryczne, ale także tłuste? Najlepszym wyborem będzie zastąpienie ziemniaków innymi warzywami, w szczególności batatami, pietruszką i marchewką.
Aby przygotować dietetyczne frytki, wystarczy, że umyjesz i obierzesz warzywa, a następnie pokroisz je na małe kawałki. Wrzuć je do miski, dodaj łyżkę oliwy z oliwek (może być smakowa), a następnie przypraw ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką czy czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz wszystko przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Frytki możesz podać z ulubionym sosem lub hummusem.
Obejrzyj nasze filmy:
Burger w diecie? Tylko z naszym przepisem!
Z czym kojarzą się popularne fast foody? Z burgerami! Nie musisz ich wcale wykluczać z diety – wystarczy, że skorzystasz z naszego przepisu na zdrowe i szybkie danie. Jak przygotować pysznego domowego burgera? Potrzebujesz:
- bułki pełnoziarnistej (najlepiej z piekarni, bo takie wypieki mają zazwyczaj lepszy skład niż ich supermarketowe odpowiedniki),
- mięso mielone (może być wegańskie),
- warzywa: sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony lub inne,
- ulubione sosy: ketchup, musztarda lub czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego (w trakcie zakupów wybieraj sosy bez cukru, z jak najkrótszym składem).
Nie zapomnij o przyprawach, które są sekretem smaku mięsa. Polecamy Ci przede wszystkim sól i pieprz, paprykę wędzoną lub słodką, czosnek czy chilli.
Przygotowanie dietetycznego burgera z naszego przepisu jest naprawdę proste. Pokrój jedną cebulę na drobne kawałki, dodaj do mięsa lub jego roślinnego odpowiednika i przypraw. Dobrym pomysłem jest odstawienie go przynajmniej na kilkanaście minut. W tym czasie możesz pokroić warzywa.
Po kilkunastu minutach podsmaż mięso na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek, trzymając je na patelni przez kilka minut z każdej strony. Jeśli masz ochotę, możesz też podgrzać bułkę. Przekrój ją, wysmaruj wybranym sosem i ułóż wszystkie składniki. Zacznij od sałaty, następnie połóż na niej mięso, pomidor, cebulę i inne dodatki. Gotowe!
Materiał partnera.