Tortilla wegetariańska to błyskawiczna przekąska, którą przygotujemy w kilka chwil kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Oczywiście tortille możemy nadziać dowolnymi składnikami na jakie mamy ochotę. Mój przepis jest tylko inspiracją.

Jak przygotować tortillę wegetariańską?

Jak zrobić smaczną tortillę w wersji wege? Zamiast mięsa do tradycyjnej tortilli warto włożyć mnóstwo warzyw. Tortilla wegetariańska różni się tylko jedna rzeczą od swojej siostry klasycznej tortilli. Nie ma w sobie mięsa, ale dzięki temu mieści się w niej więcej warzyw i przepysznych sosów.

Tortilla wegetariańska jest świetnym pomysłem na lekki i pożywny obiad, w dodatku można ją przygotować na wiele sposobów. Do środka można włożyć ulubione warzywa i po chwili cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Tortilla z warzywami to jedno z tych dań, które przygotowuję zawsze kiedy mam ochotę odpocząć chociaż przez chwilę od mięsnych potraw. Zwłaszcza, że przygotowanie tego pysznego posiłku jest szybkie i smaczne.

Tortilla z dodatkiem świeżych warzyw to z całą pewnością posiłek, które idealnie nadaje się na przystawkę nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób, które mają ochotę zjeść coś smacznego i zdrowego.

Z czym podać tortille wegetariańską?

Sos do tortilli można dopasować według gustu, niektórzy wolą mocniejsze smaki, a inni wolą delikatniejsze. Przygotowując kilka sosów można przygotować obiad dla całej rodziny oraz przyjaciół i każdy będzie mógł zjeść to co lubi. Przygotowując przyjęcie w menu najlepiej sprawdzi się tortilla wegetariańska, przepis może być na ciepło lub na zimno, bo w obu tych formach smakuje przepysznie.

Gdy do środka włożymy czerwoną fasolę, można poczuć smak Meksyku, gdy w środku będą pomidory można przenieść się do Włoch.

Inne ciekawe przepisy

U mnie na blogu znajdziesz inne ciekawe pomysły na pyszne posiłki, nie tylko dla wegetarian. Polecamy pyszną wiosenną sałatkę oraz bardzo zdrowe frytki z batatów.

Tortilla wegetariańska składniki

  • 2-3 tortille
  • czerwona papryka
  • serek śmietankowy – kanapkowy
  • liście sałaty
  • marchewka
  • ogórek zielony

Tortilla wegetariańska przepis

Placki tortilli smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie na każdym z nich układamy sałatę.

Staramy się aby sałata przykryła całą powierzchnię tortilli. W kolejnym kroku, warzywa – marchewkę, paprykę i ogórka zielonego kroimy w cienkie paseczki. To dość istotne, ponieważ jak będą grube ciężko będzie nam zwinąć tortillę. Krojąc ogórka musimy pamiętać, aby usunąć z niego gniazda nasienne. Mają one dużo niesmacznych pestek i są bardzo wodniste.

Pokrojone w paseczki warzywa. Układamy z jednej strony na tortilli, a następnie zwijamy.

Tortillę kroimy na mniejsze kawałki.

Tortilla wegetariańska
Tortilla wegetariańska

Smacznego!