Zapiekane tortille po meksykańsku z wołowiną, fasolą, z dodatkiem salsy pomidorowej i świeżą kolendrą to błyskawiczny pomysł na obiad.
Tortille obowiązkowo trzeba podać ze świeżą kolendrą, wtedy całe danie nabierze specyficznego aromatu.
Sprawdź przepis na: Grecka tortilla z sosem tzatziki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 10 tortilli)
- 800 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 cebule
- 3 łyżki przyprawy meksykańskiej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- koncentrat pomidorowy
- ser cheddar
- świeża kolendra
- 400g pomidorów w puszce
- szczypta oregano
- odrobina majeranku
Tortille po meksykańsku – przepis
Na patelni na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy mięso i całość smażymy przez ok. 8 minut. Mięso doprawiamy przyprawą meksykańską, oregano, majeranek, sól i chwile wszystko smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Całość mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
Na tortillę wykładamy trochę farszu, posypujemy odrobiną sera żółtego i zwijamy „jak krokieta„, układamy na blaszce do pieczenia. Tortille wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na ok. 7 minut, a następnie smarujemy każdą z nich odrobiną koncentratu i posypujemy żółtym serem. Wkładamy je na kolejne 7 minut do piekarnika.
Upieczone tortille posypujemy posiekaną kolendrą. Możemy je podać z salsą pomidorową, albo kwaśną śmietaną. Smacznego!