Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybki i prosty sposób na obiad lub kolację. Oczywiście skorzystać można z gotowego pesto, ale czy domowe nie smakuje najlepiej?
Makaron można jeść na ciepło, a także spakować jako lunch do pracy.
Składniki:
- 3 szklanki liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 2-3 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- makaron farfalle
- mix sałat, garść pomidorków koktajlowych
Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi – przepis
Liście bazylii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie umieść w misie blendera. Dodaj obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i tarty parmezan, po czym całość zblenduj na jednolita masę.
Obejrzyj nasze filmy:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź i ponownie umieść w garnku. Wymieszaj dokładnie z pesto tak, by cały się obkleił. Podawaj na sałacie z dodatkiem przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
Smacznego!