Domowe frytki z batatów
Przystawki, przekąski, sosy

Frytki z batatów w 30 minut

Domowe frytki z batatów to zdrowa i smaczna przekąska, która może nam zastąpić zwykłe, tradycyjne frytki smażone w głębokim oleju. Możemy je podać jako dodatek do mięsa, albo jako samodzielną przekąskę.

Batat – słodki ziemniak w naszej kuchni 

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, mają kremową konsystencję i słodko-ostry smak, co czyni je idealnymi do dań pikantnych.
Bulwy te są bogate w błonnik, witaminy A, C i B6 oraz są doskonałym źródłem węglowodanów, wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
 Znajdują zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej, w leczeniu cukrzycy oraz chorób zapalnych.

Bataty mają bardzo niski indeks glikemiczny 56, który jest znacznie niższy niż indeks dla tradycyjnych ziemniaków po ugotowaniu. Szczyt sezonu na słodkie ziemniaki trwa od października do marca. Bataty mogą służyć jako ciekawa alternatywa dla dobrze nam znanych kartofli i stanowią urozmaicenie naszej kuchni wzbogacając ją o nowe ciekawe smaki. Frytki to przystawka, która będzie pasowała praktycznie do każdego dania.

Frytki z batatów z piekarnika i grilla

Bataty można przyrządzić na wiele sposobów, mogą być ugotowane, pieczone, grillowane i zapiekane. Świetnie sprawdzą się także jako składnik aromatycznych zapiekanek, doskonale odnajdą się w zupach. Bardzo popularną potrawą są frytki z batatów, coraz częściej zastępujące frytki przygotowane z tradycyjnych ziemniaków.

Frytki z batatów są bardzo smaczne, nieco słodkie w smaku. Aby nasza potrawa była zdrowsza i zawierała mniej kalorii możemy przyrządzić  frytki z batatów pieczone w piekarniku, bez użycia tłuszczu lub z niewielką jego ilością. Dodatkową zaletą pieczonych frytek z batatów będzie możliwość pieczenia razem z nimi innych potraw, i utrzymanie porządku w kuchni bez plam z oleju. W dalszej części wpisu przeczytacie jak zrobić frytki z batatów. Tą przekąskę można podać nie tylko na ciepło, ale równie dobrze będzie smakowała podana na zimno.

Frytki z batatów z piekarnika i grilla
Frytki z batatów z piekarnika i grilla

Frytki z batatów jak podać?

Chrupiące frytki z batatów będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi, imprezę rodzinną, a na pewno zyska też uznanie najmłodszych. Nawet najbardziej wymagający smakosze rozsmakują się w tej niebanalnej przekąsce, dlatego musimy się przyzwyczaić, że bataty pewnie na stałe zagoszczą w naszym kuchennym menu. Frytki te wbrew pozorom świetnie komponują się z domowym sosem czosnkowym.

Nie wiem czy próbowaliście przygotować i podać słodkie frytki z batatów z dodatkiem pokruszonego sera feta. Słony smak greckiego przysmaku z całą pewnością przełamie słodycz słodkich ziemniaków. Nie trzeba się bać eksperymentowania z tymi słodkimi ziemniakami, bo dodatek kilku przypraw sprawi, że otrzymamy pyszny dodatek do mięsa, ale również super przekąskę na spotkanie ze znajomymi.

Jeśli grillujecie w domowym ogródku to frytki z batatów na grilla będą świetnym pomysłem na dodatek do mięsa i wiosennej sałatki. Nie zapominając o tym, że mamy tutaj wyjątkowy smak, ale również wiele korzyści zdrowotnych.

Składniki

  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • odrobina soli

Dodatkowo

Domowe frytki z batatów – jak przygotować

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220 st. C. Frytki z batatów należy włożyć już do rozgrzanego piekarnika, w przeciwnym wypadku będą zbyt długo w nim i mogę się spalić.

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli chcecie otrzymać klasyczne frytki to należy pokroić batata w paseczki przypominające frytki. Jednak czasem warto zrobić coś innego. Jednak bardzo ważne jest aby wszystko było mniej więcej równej wielkości. Jeśli batata będzie różnej wielkości to nie będzie równo upieczony i niektóre kawałki będą przypalone, a inne niedopieczone.

Batata wkładamy do miski, obtaczamy w oliwie, przyprawiamy i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy go do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po wyjęciu bataty przekładamy do miseczki, albo kładziemy na dużym talerzu i podajemy tą przekąskę  razem z sosem czosnkowym.

Domowe frytki z batatów
Domowe frytki z batatów

Smaczego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze