
Pieczone frytki z batatów
Zobaczcie jak przygotować obłędne w smaku frytki z batatów. Przepis ten zawiera porady i sprawdzony sposób jak przygotować zdrowe i smaczne frytki ze słodkich ziemniaków. Takie frytki to idealny dodatek do mięsa, albo super będą również smakowe same, jak zdrowa przekąska.
We wpisie znajdziesz porady na przygotowanie frytek, szybki sprawdzony przepis dla początkujących oraz propozycje podania tej przekąski.
Zazwyczaj frytki przygotowuję w piekarniku, bo są smaczniejsze i dużo bardziej zdrowe od ich wersji przygotowywanych na patelni albo we frytkownicy. Chcemy przecież uzyskać smaczne, zdrowie i przede wszystkim dietetyczne danie. Obecnie kupienie słodkich ziemniaków nie jest problemem, dostaniecie je praktycznie w każdym markecie.
Pieczone frytki z batatów składniki
- 1 duży, albo 2 małe bataty
- 5 łyżek oliwy
- ulubione przyprawy, jak wykorzystałem lubczyk, rozmaryn, sól, pieprz, oregano

Pieczone frytki z batatów przepis
Zaczynamy od obrania batatów ze skórki, następnie kroimy je w paseczki przypominające wyglądem frytki. Do obierania polecam użycie obieraczki do warzyw, pójdzie nam znacznie prościej i będziemy mieli kontrolę tego ile tej skórki obieramy. Powinniśmy obrać jej taką ilość, aby zobaczyć mocny pomarańczowy kolor.
Obrane frytki z batatów przepłukujemy zimną wodą, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru skropi z ich wierzchni. Frytki następnie dokładnie osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce mieszamy nasze ulubione przyprawy wraz z oliwą i następnie każdą z frytek smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 20 minut. Następnie na kolejne 5 minut włączamy w piekarniku opcję grilla, aby uzyskać jeszcze większy efekt chrupkości.
Po wyjęciu ich z piekarnika możemy posypać odrobiną soli gruboziarnistej.
Frytki idealnie będą pasować jako dodatek do steku, pieczonego kurczaka. Możemy je podać również same, albo posypane odrobiną parmezanu. Powinniśmy posypać je parmezanem jak jeszcze będą ciepłe. Ten zabieg sprawi, że ser się delikatnie roztopi.

Smacznego!