W ostatni piątek w ramach plebiscytu „Polska od Kuchni” miałem przyjemność zjeść pyszną kolację w Restauracji Polskiej znajdującej się w Airport Hotel Okęcie. Od samego początku oryginalny wystrój i klimat panujący w hotelu sprawiają, że miejsce to staje się niezwykle wyjątkowe.
Już od samego wejścia obsługa oraz manager sali dbali o to, aby poczuć się w tym miejscu wyjątkowo. Sala restauracyjna nie jest duża, ale stoliki ustawione są w ten sposób, aby dać każdemu maksimum prywatności. Zaraz po wejściu w oczy rzuca się ściana ze szlachetnymi, polskimi trunkami. Jednak to, na co kolejno zwracamy uwagę, to profesjonalizm obsługi. Są w stanie odpowiedzieć na każde pytanie i z chęcią pomogą w wyborze dań.
W ramach degustacji postanowiłem sprawdzić jak smakują dania zarówno z letniego menu oraz tradycyjne dania z kary.
Obejrzyj nasze filmy:
Spróbowałem m.in.:
- Zimnej zupy z pomidorów malinowych i papryki z cytrynową pianką – co mnie bardzo zaskoczyło, podana ciekłym azotem, który tworzy niezwykły efekt… zobaczcie.
- Pierogów z farszem z kaczki wraz z emulsją majerankową i sosem z borówki brusznickiej
- Sałatki z młodego szpinaku z granatem, pomarańczą i krewetkami
- Pieczonej kaczki z kluseczkami z natki pietruszki
- Pieczonej papugoryby podawanej ze spaghetti aglio e olio z Chorizo
Oczywiście nie mogło też zabraknąć na deser aromatycznego cappuccino z mleczną pianką i wybitnego ciasta kasztanowego z musem orzechowym i lodami kasztanowymi.
Wszystkie dania były wyśmienite, kucharze pokazali w nich swoje umiejętności, wykorzystując do ich przygotowania najlepsze dostępne produkty, które tworzyły niepowtarzalne kompozycje na talerzach. Miałem okazję przekonać się, w jaki sposób można połączyć tradycyjną kuchnię z zasadami zdrowego żywienia. Każde danie było dopracowane w każdym szczególe. Potrawy to idealne połączenia smaków i niezwykle piękna dekoracja i podanie.
Na start zupa z malinowych pomidorów i niezwykle delikatne pierogi w cienkim cieście z farszem z kaczki. Dla osób lubiących sałatki i owoce morza – sałatka ze szpinaku z krewetkami. Połączenie bardzo nietypowe, bo w doskonały sposób kucharze połączyli delikatne krewetki, ze słodkimi pomarańczami, a całość smaku podbił delikatnie ostrzejszy sos z papryczek chilli.
Pod chrupiącą skórką kaczki, kryło się niezwykle delikatne i soczyste mięso, które w połączeniu z borówką brusznicką i kluseczkami z natki pietruszki tworzyło danie, którego długo nie da się zapomnieć. Klasa kucharzy, którzy zrobili kaczkę w punkt, nie była ani za sucha, ani za surowa.
Kuchnia włoska to coś co uwielbiam, więc z wielką przyjemnością skosztowałem pysznego spaghetti aglio e olio z Chorizo podawane z Papugorybą. Delikatny, zrobiony al dente makaron z oliwą i Chorizo skąpany w jajku świetnie komponował się z białym mięsem ryby.
I oczywiście na sam koniec, coś co jest hitem wśród deserów, coś co znika błyskawicznie nie tylko z talerza, ale również z kuchni hotelowej – ciasto kasztanowe, podane z pysznym jedwabistym musem orzechowym i lodami.
Podsumowując, Restauracja Polska to miejsce, w którym zjecie pyszne, dopracowane do ostatniego szczegóły dania kuchni polskiej, zrobione z najwyżej jakości składników. A przy okazji będziecie mieli szansę skosztować tradycyjne polskie trunki – nalewki, miody i piwa.
Myślę, że do restauracji wrócę jeszcze nie raz.
Restauracja Polska
ul. Komitetu Obrony Robotników 24
02-148 Warszawa