W ostatni weekend w ramach plebiscytu „Polska od kuchni” promującego polską gastronomię odwiedziliśmy razem z Madzią restaurację Trattoria Boccone mieszczącą się na Pradze Południe w CH Promenada.
Restauracja mieści się nieopodal kina dostępnego w tym centrum handlowym, więc traficie tam z łatwością. Poniżej nasza krótka recenzja i wrażenia po wizycie w tej restauracji.
Restauracja specjalizuje się w potrawach wywodzących się z kuchni włoskiej. Czy faktycznie zjemy tam dobrą pizzę, dobry makaron i owoce morze? Sprawdźcie…
Obejrzyj nasze filmy:
Wygląd wnętrza
Restauracja jest dość spora, mieści się na dwóch poziomach, jak również wystawione są na zewnętrz stoliki. Możemy zatem siedzieć w pasażu i obserwować ludzi biegnących z jednego do drugiego sklepu :) Choć chyba nie z tego powodu tam się wybieramy…
Zaraz po wejściu w oczy ukazuje nam się piec do wypieku pizzy, wokół którego jest blat, na którym jest przygotowywana pizza.
Do dyspozycji mamy wygodne kanapy i duże stoły. Każdy z nich udekorowany jest świeżą bazylią. Na półkach znajdziemy puszki z włoskim sosem pomidorowym.
Teraz muszę Was troszkę wprowadzić we włoskie nazewnictwo.
Trattoria – to we Włoszech miejsce znacznie mniej formalne niż zwykła restauracja. Zazwyczaj charakteryzuje się znacznie mniejszym menu i nieco niższymi cenami.
I faktycznie to miejsce to taka typowa trattoria, zarówno wygląd, jak i klimat jest znacznie mniej formalny niż w restauracji. Jednak osobiście muszę przyznać, że uwielbiam włoskie pizzerie, które mają wyjątkowy klimat. Są znacznie mniejsze, jednak ich wystrój, dekoracja zapewniają to „coś”.
Menu, potrawy
Menu na szczęście nie jest zbyt skomplikowane, więc z łatwością każdy znajdzie coś dla siebie. My zaczęliśmy od przystawek – krewetek z sosie z cukinią i pomidorami suszonym, krewetek w salsie pomidorowej z pikantną kiełbasą oraz koniecznie musiałem spróbować carpaccio wołowego.
Wszystkie dania były bardzo dobre, krewetki zrobione w punkt i świetnie komponowały się z sosami. Dla osób lubiących nieco mocniejsze połączenia idealne będą te z kiełbasą, a jeśli lubicie delikatne, kremowe smaku to wybierzcie te w sosie z cukinią.
Carpaccio też było dobre. Choć osobiście muszę przyznać, że było odrobinę za dużo rukoli i zdominowała całą potrawę. Za to pokusiłbym się dać odrobinę więcej parmezanu.
Jeśli chodzi o dania główne, to musiałem spróbować pizzy i nie martwcie się, ale pizza ze zdjęcia nie była przypalona. Chyba tylko tam zjecie czarną pizzę.
Skusiłem się na Prosciutto Parma (pizzę z szynką parmeńską, rukolą, parmazanem). Pizza była bogata w składniki, jednak ciemne ciasto to już nie moja bajka – znacznie bardziej wolę to tradycyjne :) Ale warto było spróbować.
A teraz hit… w menu oprócz gotowych propozycji makaronów możecie skomponować swój własny – wybieracie typ makaronu oraz sos. Będziecie mogli stworzyć ponad 400 kompozycji. Madzia wybrała makaron tagliatelle z sosem Manzo di Porcini. Rewelacyjny smak – pyszny borowikowi sos z polędwicą wołową i rozmarynem. Smaki się idealnie komponowały.
Nasz deser to włoskie cappuccino i typowo włoski przysmak – tiramisu, oraz Semiferto (deser lodowy z migdałami). Oba były bardzo dobre.
Niestety w tym miejscu muszę o tym wspomnieć. W czasie kiedy my odwiedziliśmy restaurację – nie było jeszcze koncesji na alkohol, więc trzeba liczyć się z tym, że nie napijecie się „stołowego” włoskiego wina :(
Podsumowanie
Trzeba przyznać, że niedzielny obiad był bardzo udany mimo, braku możliwości skosztowania włoskiego wina. Obsługa bardzo sprawnie radziła sobie na sali. W tym miejscu warto wspomnieć, że znajdziecie każdego dnia tygodnia inną promocję i na przykład warto wybrać się tam w poniedziałki na pyszne makarony bo zjecie w je w promo -50% :)
Dane adresowe
Trattoria Boccone
ul. Ostrobramska 75c
Warszawa
http://boccone.pl