W ramach IX edycji Konkursu „Polska od Kuchni” odwiedziliśmy restaurację Świętoszek Tartuffe. Naszym zadaniem, było w oparciu o regulamin, zarekomendowanie najlepszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. My mieliśmy okazję spróbować i poczuć klimat dawnego, dobrego „Świętoszka„.
Przeczytaj więcej o akcji: IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni”
Historia Świętoszka
Historia tego miejsca zaczyna się w roku 1986. Była to wizytówka i jedno z najważniejszych miejsc w Warszawie. Bywali w nim znani artyści – malarze, muzycy, politycy, sportowcy, dziennikarze, jak również ważne osobistości. W restauracji tej jadali m.in. Robert De Niro, Roman Polański, Zbigniew Religa, Enrico Iglesias, Zbigniew Zamachowski, Lech Wałęsa, Krystyna Janda, Agnieszka Holland oraz królowa Hiszpanii. To tylko kilka nazwisk z pokaźnej listy wielkich osobowości, bywających w tym miejscu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na przełomie lat 2012/2013 restauracja wróciła w zasoby lokalowe miasta i w drodze przetargu nowym właścicielem stał się Pan Hieronim Piotrowski. Po kilku latach remontu udało się przywrócić wygląd i charakter dawnego Świętoszka. Warto w tym miejscu wspomnieć, że aranżacją miejsca zajmowali się wybitni scenografowie Marcin i Mateusz Stajewscy.
Zobaczcie jak wygląda.
Kuchnia w Świętoszku
Kuchnia restauracji to tradycyjna kuchnia polska, która czerpie swoje inspiracje z jej bogatej historii. Nad wszystkim czuwa wyśmienity Szef kuchni Pan Stanisław Nowogródzki. Doskonale przygotowuje potrawy i sięga przy tym do korzeni kuchni polskiej z odrobiną nuty nowoczesności. Będąc w restauracji warto spróbować dań w stylu amerykańskim jak żeberka BBQ czy wyśmienity pieczony stek w bukowym dymie.
Mieliśmy okazję spróbować przekroju całej kuchni dostępnej w tym miejscu – od przystawek – śledzika i tatara przez dania główne- pieczoną kaczkę z modrą kapustą, pierożki z cielęciną w truflowej emulsji, żeberka BBQ czy pieczonego łososia w winie chardonnay.
Nie mogło zabraknąć oczywiście deseru – delikatnego, puszystego sernika i lodów z ciepłym sosem malinowym.
Zresztą zobaczcie sami te wyśmienite potrawy.
Nie tylko dania…
Nie mogę o tym zapomnieć- nie tylko potrawy są w tej restauracji najważniejsze, a klimat, a pasja tam pracujących ludzi. To właśnie tworzy niepowtarzalną atmosferę. Widać w Szefie kuchni jego podejście do przygotowywanych potraw, wszystko jest dopieszczone, a w rozmowie z nim czuć, że to lubi, że to sprawia mu przyjemność, że to jego hobby i pasja.
Jeśli tak samo jak my, lubicie odwiedzać ciekawe miejsca, skosztować wyjątkowej i pysznej kuchni koniecznie musicie się tam pojawić.
Dane kontaktowe:
ul. Jezuicka 6/8,
00-281 Warszawa