IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni”
Lifestyle

IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni”

Fundacja WIP Warto im Pomóc, która po raz dziewiąty organizuje akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni” wznawia akcję. 

Od 18 maja restauracje, bary i kawiarnie wznowiły swoją działalność. Właściciele lokali gastronomicznych oraz gości cieszą się, że po 9 tygodniach mogą odbywać się spotkania kulinarne. Posiłki można spożywać zarówno w lokalach jak i w ogródkach restauracyjnych, jednak przy zachowaniu wytycznych sanitarnych zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Rozwoju. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż. 

Uruchomienie działalności branży gastronomicznej umożliwiło wznowienie IX edycji Konkursu „Polska od Kuchni”. Od 25 maja Jury Konkursu „Polska od Kuchni” odwiedza restauracje zgłoszone do tegorocznej edycji. Organizatorzy planują zakończyć swoją pracę do 20 czerwca.

Po raz IX będziemy nagradzać Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. W dotychczasowych ośmiu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 000 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).

Celem akcji „Polska od Kuchni” jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych Złotym Widelcem. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. 

Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl

Patronat medialny

Akcja „Polska od Kuchni” ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych. Portale: GDZIE ZJEŚĆ INFO.pl, NewsGastro.pl, kulinarnyblog.pl, czosnekwpomidorach.pl, szef-kuchni.com.pl, twoje-miasto.pl. Magazyny: Restauracja, Biznes Restauracja & Catering, Poradnik Restauratora, Biznes Hotel, Hotelarz, Szef Kuchni, Gastronomia i Turystyka. Radio HORECA.

Partnerzy

PARTNERZY GŁÓWNI: MUSZYNINKA, GASTRO MAGIC SERVICE.

W dotychczasowych edycjach udział brali Partnerzy: PRYMAT, ŻYWIEC ZDRÓJ, Browar TENCZYNEK, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, KGH POLSKA, BUKAT, marka BACZEWSKI, BONITO CAFEE, DE GUSTA BEER, FORNETTI, GRUPA DELUXE, BAHSLSEN, CENTRUM WINA, KGH POLSKA, AVIKO, SADVIT, HELLO CAFE, WINESTORE, KRAINA SERÓW, ODKUPIENIE WIN, MASARNIA DRESZLER, SKARBY SEROWARA.

Organizator Akcji „Polska od Kuchni”

Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców – promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc – Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.