Klasyczne kotlety mielone
Mięsa

Klasyczne kotlety mielone

Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis, każdy sobie z nim poradzi.

Kotlety mielone to idealne danie na niedzielny obiad. Jako dodatki do nich możecie podać ziemniaki z wody oraz czerwone zasmażane buraczki.

Gwarantuje Wam, że to będzie pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdźcie!

Warto przeczytać: Domowe kotlety jajeczne

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Polecamy

Klasyczne kotlety mielone – przepis

  1. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Powinna być w niej min. 30 minut. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.
  2. Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką, solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy do środka dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.
  3. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety. Smażymy je na oleju z obu stron.
    Uwaga: Podczas smażenia nie należy nakłuwać kotletów widelcem, bo wyciekną wszystkie soki. Kotlety będą wtedy bez smaku i suche.

Kotlety mielone możemy podać z buraczkami i ziemniakami z wody.

Sprawdź przepis na: Buraczki na zimno

Klasyczne kotlety mielone

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.