Klasyczne kotlety mielone
Mięsa

Klasyczne kotlety mielone

Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis, każdy sobie z nim poradzi.

Kotlety mielone to idealne danie na niedzielny obiad. Jako dodatki do nich możecie podać ziemniaki z wody oraz czerwone zasmażane buraczki. To danie bardzo często pojawia się na moim niedzielnym stole. Jest to praktycznie klasyka, którą chyba każdy umie przygotować.

Jednak od lat pojawia się pytanie, czy kotlety mielone obtaczamy w bułce, czy też nie.

Wielu domowych kucharzy zapomina o tym, że jak zaczniemy smażyć kotlety to nie wolni ich nakłuwać widelcem. Jeśli tak zrobimy to wszystkie soki, cały aromat z nich wycieknie i staną się zupełnie suche. Dlatego tak ważne jest aby obracać je przy pomocy łopatki.

Gwarantuje Wam, że to będzie pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdźcie!

Warto przeczytać: Domowe kotlety jajeczne

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Klasyczne kotlety mielone – przepis

Kajzerkę namaczamy w wodzie. Powinna być w niej min. 30 minut. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.

Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką, solą i pieprzem. Jeśli lubimy możemy do środka dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Z mięsa formujemy okrągłe kotlety. Smażymy je na oleju z obu stron.

Uwaga: Podczas smażenia nie należy nakłuwać kotletów widelcem, bo wyciekną wszystkie soki. Kotlety będą wtedy bez smaku i suche.

Kotlety mielone możemy podać z buraczkami i ziemniakami z wody.

Sprawdź przepis na: Buraczki na zimno

Klasyczne kotlety mielone

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kotlety mielone

Kotlety mielone to bardzo popularne danie na polskich stołach. Są one dość proste do wykonania w niedługim czasie. Można również je zamrozić i przygotować jednorazowo większą ilość. Sposobów na to jak zrobić kotlety mielone jest wiele. Można użyć w tym celu różnych gatunków mięsa oraz rozmaitych dodatków.

Mielone kotlety to typowe danie mięsne. Zazwyczaj wykonuje się je z dobrze zmielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki, ale można do ich przygotowania użyć też kurczaka czy indyka lub połączyć mięso wieprzowe z wołowym. Dostępne są bardzo różne przepisy na kotlety mielone. Można więc wypróbować je w wielu odsłonach i wybrać najbardziej odpowiadające wersje do stałego domowego jadłospisu.

Kotlety mielone przepisy

Przepisy na mielone znajdziemy zarówno w internecie, wpisując np. w przeglądarkę Google hasła kotlety mielone przepisy czy mielone przepisy, jak i w wielu tradycyjnych książkach kucharskich. Sekret na przepyszne i niebanalne mielone, dania pełne finezji i ekstrawagancji, zaprząta głowę nie tylko osobom zamiłowanym w przygotowywaniu niecodziennych potraw.

Specyficzne dodatki wpływają w efekcie na kunsztowne urozmaicenie tego prostego dania. Tak powstają doskonałe i ciekawe kotlety z cukinią i papryką czy niezwykłe kotleciki z patisonem. Odpowiednio dobrane przyprawy będą wyostrzały i podkreślały wybrane kompozycje smakowe.