Makaron z truskawkami to smaki dzieciństwa chyba dla każdego z nas. Jak tylko sezon truskawkowy się zaczyna, nie jest tak prosto przejść obojętnie przy stoisku z tymi słodkimi owocami.
To danie może być podane zarówno na obiad, jak również idealnie sprawdzi się jako deser. Możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie – makaron do spaghetti, rurki, świderki itd. Mi najbardziej smakuje z makaronem – wstążki.
Dlaczego warto przygotować makaron z truskawkami?
Makaron z truskawkami to proste i niezwykle smaczne danie. Najpopularniejszym makronem podawanym do tego dania są świderki, jednak niezależnie od rodzaju makaronu danie to uwielbiają i dorośli i dzieci.
Obejrzyj nasze filmy:
Nie trzeba się głowić jak zrobić makaron z truskawkami, przepis jest banalnie prosty i nawet starsze dzieci mogą go samodzielnie wykonać. Makaron do truskawek może być pszenny, kukurydziany lub nawet gryczany.
Sezon na truskawki wypada wiosną, wtedy można zdobyć najlepsze i najsłodsze truskawki, jednak nie tylko w tym okresie można cieszyć się wyjątkowym smakiem tego dania. Makaron z truskawkami mrożonymi smakuje wyśmienicie nawet zimą!
Można samodzielnie przygotować mrożonki wiosną lub kupić gotowe, jeśli zapasy już się skończyły.
Dla wielu osób takie danie to smak z dzieciństwa. Ten łatwy przepis na makaron z truskawkami pozwoli przenieść się w czasie, by jeszcze raz poczuć się jak dziecko. Zaletą tego dania, jest fakt, że przyrządza się je bardzo szybko, a smak jest wyjątkowo intensywny!
Każdy kto ma ochotę może to danie urozmaicić dodając na przykład białego sera. Jednak makaron z truskawkami i śmietaną to klasyka. Niektórzy wolą wersję fit dodając jogurt, a zamiast cukru zastosować można inny słodzik. Na szczęście w Polsce truskawki w sezonie są dostępne na każdym kroku, dzięki temu często można cieszyć się tym daniem.
Truskawki mają działanie prozdrowotne, a w dodatku są pyszne! Danie jest idealne na podwieczorek, obiad i kolację! Polacy uwielbiają makaron, a w połączeniu z truskawkami można poczuć niebo w ustach!
Szukajcie polskich truskawek z pola, a nie spod foli. Te pierwsze są znacznie smaczniejsze i o wiele słodsze bo dojrzewają na słońcu.
Inne smaczne przepisy na blogu kulinarnym
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również wiele innych smacznych przepisów na pyszne i szybkie dania. Błyskawiczne i proste ciasta – ciasto 3 Bit, czy klasyka wśród przepisów – sernik na kruchym spodzie. Jest również pyszna tarta z truskawkami.
Składniki
- dowolny makaron
- 250 g truskawek
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1-2 łyżki miodu
Makaron z truskawkami – przepis
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W zależności od wybranego rodzaju makarony, będzie on się gotował w różnym okresie czasu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby się nie posklejał.
- Do blendera wkładamy umyte, bez szypułek truskawki. Dodajemy jogurt, miód i blendujemy. Przed blendowaniem spróbujcie truskawek, bo jeśli są słodkie, to dodatek miodu nie jest potrzebny. Jeśli lubicie większe kawałki truskawek to blendujcie chwilę krócej.
- Makaron polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy miętą i podajemy.
Smacznego!