Makaron z truskawkami
Makarony

Domowy makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami to smaki dzieciństwa chyba dla każdego z nas. Jak tylko sezon truskawkowy się zaczyna, nie jest tak prosto przejść obojętnie przy stoisku z tymi słodkimi owocami.

To danie może być podane zarówno na obiad, jak również idealnie sprawdzi się jako deser. Możecie wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie – makaron do spaghetti, rurki, świderki itd. Mi najbardziej smakuje z makaronem – wstążki.

Szukajcie polskich truskawek z pola, a nie spod foli. Te pierwsze są znacznie smaczniejsze i o wiele słodsze bo dojrzewają na słońcu.

Sprawdź również: Słodki koktajl z truskawek

Składniki

  • dowolny makaron
  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1-2 łyżki miodu

Przeczytaj także: Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Makaron z truskawkami – przepis

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby się nie posklejał.
  2. Do blendera wkładamy umyte, bez szypułek truskawki. Dodajemy jogurt, miód i blendujemy. Jeśli lubicie większe kawałki truskawek to blendujcie chwilę krócej.
  3. Makaron polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy miętą i podajemy.

Makaron z truskawkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.