Pita grecka z kurczakiem i tzatzikami
Mięsa

Pita grecka z kurczakiem i tzatzikami

Jak w kilka chwil przenieść się od Grecji? Wystarczy przygotować kebab grecki, który natychmiast przeniesie nas na greckie wyspy. Smak się obroni sam, a danie przygotowuje się w mgnieniu oka. Pita grecka z dodatkiem kurczaka, ogórka i sosów jest niezwykle odświeżająca, dobrze smakuje i pięknie pachnie.

Jakie nadzienie do pity greckiej?

Pity greckiej nie trzeba jednak faszerować, można ją dodawać jako dodatek do oliwek, fasolek lub grillowanych warzyw. Świetnie sprawdzi się w rolu chlebka do naszych słynnych polskich grillowych wieczorów.

Te charakterystyczne puchate placki, które wyglądają, jak chlebki można napełnić warzywnym lub mięsnym farszem, pozostają one elastyczne i świetnie nadają się na domowego gyrosa. Polacy uwielbiają śródziemnomorskie dania szczególnie, gdy w ich skład wchodzi pita grecka, przepis na nią jest banalnie prosty i każdy, nawet niedoświadczony kucharz sobie z nim poradzi. 

Pita grecka z kurczakiem to błyskawiczne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie pachnie. To danie to też świetny sposób na wykorzystanie kurczaka z obiadu z dnia poprzedniego.

Pitę podamy z greckim dipem – sosem tzatziki, a nie tak jak to się w Polsce przyjęło z sosem czosnkowym. Dodatek ogórka orzeźwi odrobinę naszą potrawę.

Składniki

  • chlebek pita (kupuję gotowy do odpieczenia)
  • pomidor
  • sałata
  • cebula
  • przyprawa gyros
  • kurczak

Składniki na sos tzatziki

  • ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przeczytaj także: Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską

Przepis na sos tzatziki

  1. Ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i łyżką wyciągamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce.
  2. Czosnek obieramy z łupiny i również ścieramy na tarce.
  3. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, jogurt i dokładnie mieszamy.
  4. Sos tzatziki odstawiamy na ok. 15 minut aby się przygryzły wszystkie składniki.

Pita grecka przepis

  1. Kurczaka, który został nam z obiadu, posypujemy przyprawą gyros, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju.
  2. Chlebki podpiekamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Środek chlebka smarujemy sosem tzatziki, a następnie wkładamy do środka sałatę, pomidora, pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażone mięso.
  4. Na sam wierzch również wykładamy odrobinę sosu tzatziki.
Pita grecka z kurczakiem i tzatzikami
Pita grecka z kurczakiem i tzatzikami

Smacznego!

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
qwertz
9 czerwca 2020 14:25

podsumowanie:
Przygotowujemy sos według podanego przepisu
używamy gotowego pieczywa,
używamy kurczaka niewiadomo jak przyrządzonego,
używamy gotowej przyprawy.

Równie dobrze można kupić gotową potrawę w biedronce, a jej przygotowanie nazwać „samodzielnym”