
Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską
Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską to jednak z moich ulubionych sałatek, tak więc udało mi się namówić Madzię aby przygotowała tą pyszną sałatkę :) Tym razem będzie wersja z kapustą pekińską.
Sałatka wbrew pozorom jest szybka w przygotowaniu, a cała sztuka w jej przygotowaniu- to odpowiednie przyprawienie mięsa. Najlepiej jest przygotować tą sałatkę w przeźroczystej salaterce, będzie się pięknie prezentowała na stole. Goście będą mogli zobaczyć ułożone wszystkie warstwy sałatki.
Możecie udekorować również sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdźcie jak smakuje… i czekam na Wasze komentarze pod wpisem.
Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 150g sera żółtego
- majonez
- ketchup
- przyprawa gyros
- 5 jajek
Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – przepis
Kurczaka kroimy w większa kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu przekładamy go na sitko, aby odciekł z tłuszczu.
Ogórka, cebulę, ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę.
Kapustę pekińską kroimy w mniejsze kawałki.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Składniki układamy w misce warstwami, zaczynając od najniższej warstwy:
- kurczak
- cebula
- majonez
- ogórki
- ketchup
- kapusta pekińska
- kukurydza
- jajka
- majonez
- ketchup
- ser żółty
Smacznego!