Sernik na kruchym spodzie to absolutna klasyka wśród ciast pieczonych w polskich domach. W przekazywanych z pokolenia na pokolenie zeszytach z przepisami wielu z nas znajdzie zapewne popularny od lat wśród cioć i babć sernik na kruchym. To deser, bez którego nie mogły się kiedyś odbyć żadne ważne uroczystości czy święta. W szczególności Wielkanoc była okazją do wspólnego pieczenia i oczywiście delektowania się.
Nic dziwnego, że sernik z kruszonką kradnie serca wszystkich łasuchów od pokoleń. Łączy on przecież w sobie wszystko to, co z dzieciństwa wspominamy z największym sentymentem. Puszysta masa sernikowa z delikatnym aromatem wanilii w połączeniu z maślanym spodem to zestawienie, którego nie przebiją nawet popularne w ostatnich latach serniki nowojorskie czy baskijskie. Kwestią sporną, jak to zwykle przy sernikach, pozostaje dodawanie rodzynek, które mają tylu samo zwolenników, co przeciwników.
Jak upiec sernik na spodzie kruchym?
Dobry przepis na sernik na kruchym spodzie to już połowa sukcesu – kiedy wiecie co i jak, bez problemu przygotujecie ten ponadczasowy hit. Sernik wypieka się w bardzo prosty sposób i przepis też jest łatwy w wykonaniu, więc łatwo przygotujecie sernik domowy na kruchym spodzie.
Obejrzyj nasze filmy:
Patrząc na poniższy przepis możemy dojść do wniosku, że zrobimy pyszny i przy tym tani sernik na kruchym spodzie.
A więc bez przedłużania – przedstawiamy Wam najlepszy na świecie sernik na kruchym cieście! Przepis na jest na sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha, w moim wypadku jest to blaszka o wymiarach 24×24 cm.
Sernik kruchym spodzie składniki:
- 1kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 230g jogurtu naturalnego
- 70g masła
- 150g cukru
- 1 budyń waniliowy
- ewentualnie rodzynki, albo brzoskwinie z puszki
Składniki na kruszonkę
- 300g mąki
- 120g masła
- 90g cukru
- 75g śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Zaczynamy od przygotowania spodu, bowiem będzie on wymagał od nas podpieczenia. Przygotowujemy kruszonkę. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło. Ważne aby masło było zimne. Do miski wlewamy również śmietanę, oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy dokładnie dłońmi. Możecie również wykorzystać do tego celu mikser z hakiem.
Kruszonką wykładamy dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonka powinna mniej więcej równo pokrywać dno.
Dno sernika na kruchym spodzie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 18 minut. Spód po upieczeniu nie musi być w uchylonym piekarniku, więc od razu możecie go wyjąć.
Pora na przygotowanie masy serowej. Możecie wykorzystać i zmielić biały ser, trzeba to zrobić trzykrotnie. Wolę jednak przepis na sernik z wiaderka, znacznie przyśpiesza to pracę, dzięki temu nasz sernik z wiaderka na kruchym spodzie przygotujemy znacznie szybciej.
Masło roztapiamy i studzimy.
W dużej misce umieszczamy ser z wiaderka, dodajemy jogurt naturalny. Ważne aby był gęsty. Dodajemy budyń waniliowy oraz ostudzone masło. Jeśli używacie rodzynek, to jest to czas aby dodać ich około 50g. Jeśli wolicie sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami to dodamy je później. Masę mieszamy przy pomocy miksera do połączenia się składników na wolnych obrotach. I teraz jest moment na dodanie brzoskwiń z puszki.
Jajka miksujemy na puch razem z cukrem. Miksujemy na wolnych obrotach do czasu kiedy powstanie nam jasna, puszysta masa. Puch jajeczny dodajemy do masy serowej i całość mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.
Ciasto pieczemy w 170 st. C w opcji góra dół przez około 75-80 minut. Następnie zostawiamy je przez około 15 minut w uchylonym piekarniku.
Sernik na kruchym spodzie z kruszonką wyjmujemy z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Dlaczego sernik po upieczeniu się kruszy?
Sernik na kruchym spodzie po upieczeniu często się kruszy, bowiem próbujemy go wyjąc z formy jeszcze przed całkowitym ostudzeniu. Po upieczeniu sernik powinien całkowicie ostygnąć.
Jak podać sernik na kruchym spodzie?
Bardzo często swój sernik tradycyjny na kruchym spodzie podaję z frużeliną, albo pyszną owocową konfiturą. Dla przełamania smaku, mogą to być również na przykład wiśnie w zalewie.
Uwielbiam kruche ciasto w każdej postaci. Robiłam, jest pyszny.