Szybki sernik na herbatnikach to pyszny, elegancki i klasyczny wypiek. Jednocześnie to ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sernik wiedeński nie wymaga od nas wymyślnych składników, a jedynie kilka klasycznych produktów, łatwo dostępnych w sklepie.
Jak zrobić sernik na herbatnikach?
Idealny przepis na sernik dla początkujących to właśnie sernik na herbatnikach. Spód każdego sernika powinien być odpowiednio słodki i wystarczająco kruchy. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, jest smaczny i w prosty sposób możemy przygotować smaczny deser. Z przygotowaniem sernika z wiaderka na herbatnikach powinien poradzić sobie praktycznie każdy. Ogromną zaletą ciasta jest to, że po upieczeniu nie powinno nam opaść.
Sernik na spodzie z herbatników
Spód nie może być zbyt twardy, by nie sprawiać kłopotu ze zjedzeniem puszystego ciasta. Aby sernik był idealny, każdy element ciasta musi być dopracowany. Sernik na herbatnikach doskonale sprawdzi się dla początkujących kucharzy lub dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie pieczenie spodu ciasta. Szybki spód z herbatników pozwoli nam oszczędzić czas potrzebny na zapiekanie i studzenie chociażby ciasta na kruchym spodzie.
Obejrzyj nasze filmy:
Sernik na spodzie z herbatników wymaga jedynie pokruszenia gotowych kupionych herbatników. Mają one idealny smak, który doskonale łączy się ze smakiem sera. Najlepiej sprawdzą się klasyczne, twarde herbatniki, które tak szybko nie nasiąkają, można je także doskonale dopasować do każdego kształtu tortownicy. Nawet do okrągłej, ponieważ herbatniki z łatwością da się przyciąć.
Dlaczego warto przygotować sernik na herbatnikach?
Sernik na spodzie z herbatników ma ogromną zaletę, która polega na oszczędności czasu. Nie trzeba już gnieść ciasta kruchego, które czasem wychodzi zbyt twarde i sernik nie ma wtedy idealnej konsystencji.
Aby sernik był smaczny warto wykorzystać gotowy ser. Przepis na sernik na herbatnich z wiaderka jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Ważne, aby wybrać ser dobrej jakości. Bazę na sernik stanowi właśnie ser z wiaderka, a na spód doskonale pasują herbatniki. Jest to jeden z najłatwiejszych przepisów, ponieważ nie trzeba specjalnie mielić sera ani gnieść ciasta. Taki sernik jest pyszny i robi się go w mgnieniu oka.
To ciasto jest puszyste i wilgotne w smaku. We wpisie kilka wskazówek, co zrobić aby ciasto nam nie opadło podczas pieczenia.
Przepis na Domowy sernik cytrynowy
Składniki na spód
- 70g masła
- 110g herbatników
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na ciasto
- 1 kg twarogu na sernik (gotowy)
- 200 ml śmietany 30%
- 200g serka mascarpone
- 5 jajek
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki pszennej
Sernik będę piekł w tortownicy o średnicy 26 cm.
Sernik na herbatnikach [PRZEPIS]
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki i masło wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na dnie wykładamy masę przygotowaną z herbatników.
Tak przygotowany spód nie wymaga od nas jego zapiekania. Na taką masę możemy od razu wyłożyć przygotowane wcześniej ciasto.
Następnie żółtka ucieram wraz z cukrem, dodaję serek mascarpone i miksuję do połączenia się składników. Dodajemy śmietanę i cały czas miksujemy, kolejno dodaję twaróg i cały czas miksując dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i esencję. Miksujemy na średnich obrotach i nie można miksować zbyt długo, tak aby nam się ciasto nie zważyło.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Przy pomocy szpatułki dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy, aby ciasto zbytnio nam nie opadło. Nigdy nie robimy tego odwrotnie, czyli nie dodajemy masy serowej do białek.
Nie miałoby to sensu, bowiem piana zostałaby przygnieciona masą serową. A nie o to nam chodzi. Masę przekładamy ją do tortownicy ze spodem z herbatników.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra i dół) i pieczemy przez 75 minut. Następnie zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Dobrze jest przed podaniem włożyć go do lodówki na około 2-3 godziny.
Smacznego!